Ukrán munkaerőpiac: A cégek nehézségekkel szembesülnek a munkaerő-toborzás terén

2024. április 7., 11:50

Ukrajnában tovább nő a munkaerő iránti kereslet, de egyre több vállalkozás szembesül nehézségekkel a munkaerő-toborzás terén. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) áprilisi makrogazdasági és monetáris jelentése szerint ez a jelenség többek közt a migrációval hozható összefüggésbe – írja a dengi.ua április 5-én, pénteken.

Megjegyzik, hogy az álláskereső oldalakon az új állásajánlatok számának növekedése stabil munkaerő-keresletet jelez 2024 elején.

„Ugyanakkor az üzleti körökben végzett felmérések szerint egyre több vállalkozás szembesül nehézségekkel mind a képzett, mind a képzetlen munkaerő toborzása terén” – áll a jelentésben.

Az álláskereső oldalakon megjelenő önéletrajzok számából ítélve kevesebb lett az álláskereső.

„Ez egyaránt lehet a következménye a foglalkoztatás fellendülésének és a korlátozott munkaerő-kínálatnak, többek közt a mozgósítás és a folytatódó migráció miatt” – mutat rá az NBU.

Az ENSZ szerint 2024 eleje óta, a március 14-i állapot szerint csaknem 150 ezer fővel (avagy 2%-kal) 6,5 millióra nőtt az Ukrajnát elhagyó migránsok száma.

A munkaerő-kínálat és -kereslet közötti eltérés miatt a bérekre nehezedő nyomás (a növekedés irányában) mind az álláskeresők, mind a munkaadók részéről fokozódik. Ugyancsak hatást gyakorolt a fizetésekre a minimálbér év eleji emelése.

(dengi.ua/Kárpátalja)