NABU: Finnországban őrizetbe vettek három, az ukrán hadsereg beszerzései kapcsán pénzmosással gyanúsított személyt

2024. március 20., 13:09 , 1202. szám

Finnországban őrizetbe vették az ukrán katonák számára beszerzendő védőfelszerelések kapcsán pénzmosással gyanúsított személyeket – közölte a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) nyomán a Szabadság Rádió március 14-én.

A NABU tájékoztatása szerint az őrizetbe vételre március 11-én került sor, és az egyéni védőeszközök ukrán Védelmi Minisztérium általi 5,7 millió euró értékű beszerzése során elkövetett pénzmosás ügyével áll összefüggésben. Az egyik őrizetes, egy finn állampolgár ingatlanát lefoglalták.

„Az őrizetbe vettek között van annak a magáncégnek a képviselője, amely a megvásárolt és teljesen kifizetett golyóálló mellények 50%-át nem szállította le a Védelmi Minisztériumnak. Az őrizetbe vettek ezen összeg egy részét luxusautók és ingatlan vásárlására költötték” – áll a jelentésben.

A cég nevét és a további két fogvatartott állampolgárságát nem közölték a rendfenntartók.

A NABU hozzáteszi, hogy az összegyűjtött bizonyítékokat fel fogja használni saját, a Védelmi Minisztérium golyóálló mellények vásárlására fordított pénzeszközeinek hűtlen kezelése miatt indult vizsgálatában.

Az Iroda tájékoztatása szerint az őrizetbe vételre a NABU, a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) és a Finn Bűnügyi Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája munkatársainak a nemzetközi jogsegély mechanizmus keretében való együttműködésének köszönhetően került sor.   

(hk/radiosvoboda.org)