Így indult a 2024-es év a Kárpátaljai Hazajáróknál

2024. március 20., 11:16 , 1202. szám

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet 2019-ben azzal a céllal indult útjára, hogy népszerűsítse a Kárpátalja, valamint a Kárpát-medence területén található természeti, történelmi és kulturális kincseket, kialakítsa vagy erősítse a fiatalokban a természet és a haza iránti szeretetet, illetve összekösse a kárpátaljai természetjárókat a Kárpát-medence hasonló gondolkodású honfitársaival. Ez 2024-ben sincs másként, hisz a nagy népszerűségnek örvendő túraegylet ebben az évben is megannyi túrát szeretne megvalósítani, amelyekkel tovább népszerűsítheti szülőföldünk, Kárpátalja kincseit és gazdag kulturális értékeit, valamint tájegységeinek felfedezését, megismerését.

Az év kezdete óta a hazajárók már ellátogattak Ugocsába, a Nagyszőlős mellett található Fekete-hegyre, aztán a csapat fölkapaszkodott már a Szinyák (Kékesfüred) fölé magasodó Obavai-kő 979 méteres csúcsára is, következő alkalommal a Vojevodino-vízesést fedezték fel, valamint még március elején következett a mindenki számára közkedvelt Pikuj, vagyis Pokolbérc, amelyet Beregsziklás felől lehet legjobban megközelíteni. Ez a Keleti-Beszkidek 1 408 méter magas csúcsa, amelyet a túraegylet tagjai már 3. alkalommal hódítottak meg.

A Pikuj-túrára Varga Csaba nagyváradi hegymászó is elkísérte a hazajárók csapatát, aki arról is híres, hogy jelenleg ő a legtöbb nyolcezres csúcsot meghódító élő magyar hegymászó.

Ennek apropóján az egylet idei pokolbérces kalandja egy nappal előbb indult. Beregszászban az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban fogadták ugyanis Varga Csabát, aki a jelenlévőknek mesélt a csúcshódítás kihívásairól, az élményeiről, a nehézségekről, s megtudhattuk azt is, hogy eddig összesen hat nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt már, s tűzte ott ki a magyar lobogót.

A magyar hegymászó a teljesített csúcshódításokról úgy fogalmazott: „Nyilván az ember kitűz magának különböző célokat, és ez is egy cél volt. A sportteljesítmények mellett mindig is vágytam ezekre a messzi tájakra, mindig is érdekeltek az azokra jellemző egzotikus kultúrák, és így tudtam ötvözni a kellemest a hasznossal.”

Azt is elmondta, hogy minden évben megpróbál egy extrémebb expedíción részt venni, ahová elviheti a magyar zászlót, továbbá ezzel is szeretné valamilyen szinten motiválni a Kárpát-medencei magyarságot, hogy maradjon meg a szülőföldjén, illetve ne asszimilálódjon.

Másnap Alsóvereckétől északnyugatra, a Szarvasháza szomszédságában fekvő településre, Beregsziklásra érkezett meg a reggeli órákban a csapat, innen indultak el a Pikujra.

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) elnöke első alkalommal vett részt ilyen túrán. „Első alkalommal túrázom, remek a hangulat és a társaság is, így borítékolhatom, hogy nem utoljára vagyok itt. Nagyon megtetszett az a baráti légkör, amely ezt a csapatot körüllengi, mindenkinek csak ajánlani tudom, és én is örülök, hogy itt lehetek” – mondta.

Az 1 408 méteres Pikujra Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere is a hazajárókkal tartott, aki örömmel nyilatkozta, hogy nagy büszkeséggel tölti el az, hogy Beregszásznak „nagyon sok” idegenvezetője van, és erre a túrára is – a friss séta mellett – azért jelentkezett, mert kiváló társasággal, régi barátokkal tudott együtt lenni. „Mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt ezen a csodálatos túrasorozaton” – fogalmazott.

A Pokolbércről Kárpátalja nyugati részének szinte valamennyi hegyvonulata látható, délkeletre a Borzsa-havas, délre a völgyben a Verhovina, északra Galícia látványa fogadja a vándort. Északnyugatra a főgerinc folytatása mögött a Beszkidek nyugati részei és a lengyel Besszádok is előtűnnek. Nyugatra a Róna-havas bércei fehérlenek. Keletre pedig a Beszkidek Verecke környéki alacsonyabb részei.

Simon Rita, a hazajárók egyik túratársa is arról beszélt, hogy a Pikuj csúcsára minden évszakban érdemes felkapaszkodni, hiszen Kárpátalja és Lemberg megye hátárán nagyon szép körpanoráma tárul az ember elé.

Varga Csaba először túrázott Kárpátalján. „Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek ezzel a lelkes közösséggel és végigjárhatom ezeket a szép hegyeket. Lehet érezni azt is, hogy a Kárpátokban járok, így teljesen otthon érzem magamat. Máskor is szeretnék még jönni” – mondta lelkesen.

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet minden meghódított csúcs előtt tiszteleg. A résztvevők az egylet hagyományainak megfelelően eléneklik nemzeti imádságunkat és elszavalják közös mottójukat, amely egy Wass Albert-idézet: „…ha két lábam térdig kopik: de feljutok a csúcsokig! S utolsó jussomat, a Szót, ezt a szent, tépett lobogót kitűzöm fent az ormokon s a csillagoknak meglobogtatom!”

Vezsdel László, a Kárpátaljai Hazajáró Egylet elnöke elmondta, hogy az idei Pokolbérc-túrán 35-en vettek részt, és ez az egylet 93. túrája volt már. Ezután pedig – március közepén – újabb túrát szerveztek, amely a Sáfrányvirágzás-túra nevet kapta.

Ezen a túrán a hazajárók a Munkácshoz közeli Nyírhalom (Березинка) településen található arborétumba látogattak el, itt tömegével nyílnak ezek a lila virágok, valósággal lilává varázsolva a környezetet. Előtte pedig felmentek a Lovacska-hegyre, ahonnan csodás rálátás nyílik Munkácsra, a várra és a Beregszászi-dombvidékre. Majd megnézték a kendereskei Feszty-kilátót, ezután pedig a podheringi csata helyszínén hajtottak fejet az 1848–49-es szabadságharc és forradalom hősei előtt s koszorút helyeztek el a szabadságharc emlékére.

A következő, március 23-ai hétvégére is megvan a terv: egy 55 km hosszú biciklitúra lesz a Beregvidéken. A csapat Beregszászban a római katolikus templomnál gyülekezik, innen indul tovább Macsolán keresztül Tiszacsomára, ahonnan továbbhaladnak Badalón, Haláboron, Mezővárin és Borzsován keresztül a kismuzsalyi romtemplomhoz. Majd a kovászói várrom következik, innen némi emelkedővel jutnak át Nagyberegre, ahol megtekintik a református templomot, s Kígyóson keresztül térnek vissza Beregszászba. Mindenkit szeretettel várnak!

TV21 Ungvár/Dankai Péter