DSZNSZ: Duplájára nőtt a tűzesetek száma az aljnövényzet égetése miatt

2024. március 20., 11:50 , 1202. szám

A száraz aljnövényzet égetése miatt idén megduplázódott a tűzesetek száma tavalyhoz képest – közölte az Ukrajina–Ukrinform Médiaközpontban tartott március 15-i sajtótájékoztatón Anatolij Skarbuta, aki a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatánál (DSZNSZ) a Katasztrófamegelőzési Igazgatóság Tűzbiztonsági Főosztályának prevenciós munkáért felelős helyettes osztályvezetője.

„Megduplázódott a tűzesetek száma. Tavaly ebben az időszakban mintegy ezer, idén pedig már 2,5 ezer tűzeset történt. Az idei év két hónapja alatt három halottunk és öt sérültünk van” – mondta el.

A tisztviselő szerint a legtöbb tűzeset Dnyipropetrovszk, Odessza, Harkiv és Ivano-Frankivszk megyékben következett be. Ezek fő oka a száraz növényzet szándékos égetése és a tűz gondatlan kezelése.

„A szovjet idők óta úgy alakult, hogy az emberek, többnyire idősek, az időjárás felmelegedésével nekilátnak a rendcsinálásnak telkeiken a növényzet elégetésével. Ez azonban nem járul hozzá a talaj termékenységének növekedéséhez, hanem a terület ökológiai szennyezéséhez és a polgárok egészségi állapotának romlásához vezet. És az állatvilág pusztulásához” – mondta el Skarbuta.

Korábban jelentették, március 13-án este majdnem leégett a harkivi járási Szlobidszke, amikor a falu határában kigyulladt a száraz fű és bozót. Több mint 50 katasztrófaelhárítót és 10 tartálykocsit vezényeltek ki az oltásra, ami 13 órán át tartott.

(szcs/ukrinform.ua)