KMKSZ-alapszervezeti gyűlések az Ung-vidéken

2024. március 19., 16:05

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetében az elmúlt héten folytatódott az alapszervezeti közgyűlések sora.

Ungváron Kulin Judit, a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének elnöke beszámolójában ismertette a KMKSZ alapítványai által kezelt támogatási rendszereket, melyeken keresztül sok ungvári magyar is hozzájutott különféle anyaországi támogatásokhoz. Rendezvényeik többsége a szabályozások miatt még mindig szűk körű volt. Megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, a március 15-i nemzeti ünnepről, Bercsényi Miklósról, az 1956-os magyar forradalomról és a sztálinizmus ungvári áldozatairól, valamint számos más szervezettel összefogva igyekeztek színesíteni az ungvári magyar kulturális életet. Az elnök asszony örömmel tájékoztatta a tagságot arról, hogy sikerült feltérképezni az ungvári Kálvária temetőt, amelyet a Rákóczi-főiskola Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpontja végzett el. A kutatásból készült szakdolgozat az interneten hozzáférhető, tervezik egy, a híres emberek sírhelyeit bemutató, kétnyelvű könyv megjelentetését. Az alapszervezet együttműködik a Kárpátaljai Megyei Filharmóniával, közönséget szerveznek a magyar vonatkozású koncertekre. Számos közös programjuk volt az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Líceummal, és együttműködnek a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságával (RIT). Kulin Ágnes, a RIT elnöke tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit a társaság tevékenységéről, az együttműködés részleteiről, a társaság által odaítélt díjakról és ösztöndíjról.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke részletesen tájékoztatta a megyeszékhely alapszervezetének tagságát a Szövetség tevékenységéről és a háború miatt elé tornyosuló nehézségekről. Ezután Ukrajna és a világ helyzetét elemezve igyekezett értelmezni mindennapjaink eseményeit.

A közgyűlés végén megvitatták az ungvári alapszervezet tervezett programjait, többek között két kirándulást is terveztek az idei évre.

 

Eszenyben Hadar Kristóf szavalatával és nemzeti himnuszunk éneklésével kezdődött a helyi KMKSZ-alapszervezet közgyűlése. Molnár Lívia, a KMKSZ Eszenyi Alapszervezetének elnöke beszámolójában kiemelte, hogy a korábbi év sikerein felbuzdulva 2023-ban újra részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett szakkörökön, ezúttal gyöngyfűző és quilling szakkört indítottak a faluban. Május első vasárnapján, anyák napján terveznek egy közös kiállítást, a helyi kultúrházban az elkészült munkákat fogják bemutatni. Idén gyertyakészítő, bútorfestő és natúrkozmetika-szakkörre várják a jelentkezőket. Eszenyből 17 műtétre szoruló beteg kapott a Szövetségtől egészségügyi támogatást, 15 gazda járult hozzá a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sikeréhez. Megemlékeztek a sztálini terror eszenyi áldozatairól is.

Az elnök asszony elmondta, hogy az alapszervezetnek 2022-ben 522 tagja volt, amelyből 2023-ra 500 tag maradt az elköltözések és elhalálozások következtében. Februárban a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Gazdaasszony Tagozata Süsd ki magad programjának első rendezvénye Eszenyben valósult meg, ahová megyénk minden részéből érkeztek asszonyok, akik megsütötték a vidékükre jellemző fánkot.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke tájékoztatta a tagságot a KMKSZ tevékenységéről és eredményeiről, valamint elemezte az ukrajnai és világpolitikai folyamatokat, rámutatva annak hátterére is.

A beszámoló közgyűlés a Szózat eléneklésével és tartalmas beszélgetéssel ért véget.

 

Csapon is megtartotta idei beszámoló közgyűlését a KMKSZ helyi alapszervezete. Balogh Lívia, az alapszervezet elnöke kiemelte az elmúlt év rendezvényei közül, hogy Bicske város meghívására 2023-ban újra 30 csapi iskolással és 6 kísérővel egy tartalmas táborra kapott meghívást az alapszervezet, amit Zánkán szerveztek meg. A jól működő testvértelepülési kapcsolatnak köszönhetően a csapiak is fogadni tudták Bicske képviselő-testületét Bálint Istvánné polgármester asszony vezetésével, akik az alzhauseni iskola adományát is továbbították a helyi magyar iskola alsós osztályainak. A KMKSZ Csapi Nyugdíjasklubjának meghívására pedig a szilvalekvárfőzésen részt vett Bicske nyugdíjasklubja is. Az éves megemlékezések mellett az adventi készülődés és Tóth Péter Lóránt versvándor estje is színesítette az alapszervezet életét. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület jóvoltából pedig néhány taguk részt vehetett Lakiteleken egy szakmai úton.

A tagság elfogadta a pénzügyi beszámolót, a nyugdíjasklub beszámolóját, majd együtt köszöntötte az aznap születésnapját ünneplő Belovics Lenát, a nyugdíjasklub elnökét.

Badó Zsolt