Cáfolták a gyermektelen nők mozgósításáról szóló álhírt

2024. március 16., 15:33

Az orosz propaganda álhíreket terjeszt arról, hogy Ukrajna állítólag hárommillió gyermektelen nő behívását tervezi a háború elhúzódása, vagy az orosz fegyveres erők létszámának növekedése esetén – írja az RBK – Ukrajina a Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ Telegram-csatornájára (SPRAVDI) hivatkozva.

Az orosz propaganda által hivatkozott cikk egy elemző írás, amely Ukrajna mozgósítási tartalékainak volumenét vizsgálja. A SPRAVDI emlékeztet, hogy az ukrán nők csak önkéntes alapon csatlakozhatnak a védelmi erőkhöz.

„Csak az egészségügyi szakmával rendelkező nők kötelesek szolgálni. Az új mozgósítási törvénytervezet, amelyen a Legfelső Tanács dolgozik, szintén nem tartalmaz rendelkezéseket a nők tömeges mozgósításáról” – teszi hozzá SPRAVDI.

A cikket publikáló Texty ugyanakkor független kiadvány, és nem áll kapcsolatban az ukrán kormánnyal. Az anyag nem tükrözi Ukrajna katonai vagy politikai vezetésének álláspontját. Az orosz propaganda ilyen álhírekkel próbál pánikot kelteni az ukránok körében, és megzavarni a mozgósítást az országban – írják.

(rbc.ua/Kárpátalja)