Kuzin: A Covid-19 végérvényesen szezonális betegséggé válik

2024. március 15., 11:50

Annak ellenére, hogy Ukrajnában a Covid-19 elleni átoltottság szintje még nem felel meg a WHO ajánlásainak, a koronavírus végérvényesen szezonális betegséggé válik – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, állami közegészségügyi főorvos, akit az Ukrinform idéz.

„Biztos vagyok benne, hogy a Covid-19 legrosszabb részét magunk mögött hagytuk. Annak ellenére, hogy Ukrajnában az oltások száma még nem érte el a WHO által javasolt szintet, határozottan kijelenthetjük, hogy a Covid-19 végérvényesen szezonális betegséggé válik” – mondta Kuzin.

Szerinte a polgároknak minden évben szembe kell nézniük a koronavírussal, amely tovább mutálódik. A Covid-19 mutációinak jelenlegi természete azonban nem jelzi, hogy agresszívebbé válna.

Az Egészségügyi Minisztérium helyettes vezetője emlékeztetett, hogy a Covid-19 világjárvány kezdete óta Ukrajnában több mint 5,5 millió koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és csaknem 112 ezren haltak bele a szövődményekbe.

Ugyanakkor Kuzin hozzátette: több mint 15 millió ukrán kapott két adag Covid elleni oltást.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)