Közgyűlés a Salánki Tájházban

2024. március 12., 10:33

Salánkon a múlt év őszén megnyílt Salánki Tájházban tartották meg a KMKSZ-alapszervezet közgyűlését, melynek kezdetén a résztvevők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg Barta Józsefről, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének volt elnökéről, a KMKSZ néhai alelnökéről és a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának volt vezetőjéről.

Beszámolójában Kalanics Éva, az alapszervezet elnöke elmondta, hogy a KMKSZ Salánki Alapszervezete jelenleg 580 főt számlál, a háború miatt kevesebb rendezvényre kerül sor, viszont a Szövetség sikeres európai uniós pályázatának köszönhetően felújították és megnyitották a tájházat, melynek berendezéséhez nagyon sokan nyújtottak támogatást. Kiemelte, hogy a Rákóczi-emlékszoba vadászkastély-enteriőrjének a kialakításához Pénzes Milán helyi lakostól kapták az első segítséget, s folyamatosan kap felajánlásokat a helybeliektől, akik régi használati eszközökkel szeretnék gazdagítani az intézményt. Kifejtette: mindig is szerette volna elérni, s nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatal generációk ismerjék meg hagyományainkat, múltunkat, ebben pedig segítik őket a tájházban sorra kerülő foglalkozások. Péntek délutánonként az idősebb korosztály is összejön itt beszélgetésekre, hagyományos ételeket is készítenek, s mint elmondta, örömére szolgál, hogy a fiatalok is érdeklődnek ezek elkészítése iránt. További felújításokat is terveznek, s egy melléképületben szeretnék kialakítani a KMKSZ-irodát.

Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének ügyvezető alelnöke kitért arra, hogy a KMKSZ idén lett 35 éves, idősebb, mint maga Ukrajna, mivel már 1989-ben megalakult, az első elnökétől, Fodó Sándortól kapott iránytűnek megfelelően folytatja munkáját, s amibe belefogott, azt, ha nehezen is, de mindeddig meg tudta valósítani. Kifejtette, hogy ma az Európai Unióban nehéz helyzetben van Magyarország, akárcsak Ukrajnában is a magyarság. Anyaországunk ugyanis keresztény alapokon áll, emellett nem küld fegyvereket Ukrajnának, Orbán Viktor magyar miniszterelnök következetesen azon az állásponton van, hogy fejeződjék be a háború. Ugyanakkor anyaországunk humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, százszámra érkeznek onnan az élelmiszereket, gyógyszereket hozó kamionok, s a támogatásoknak csak kis része marad Kárpátalján, a többségük a keleti megyékbe kerül. Tavaly 14 ezer ukrán gyerek nyaralt a Balatonnál, magyarországi kórházakban pedig testi-lelki ápolásban részesítenek sebesült ukrán katonákat. Felidézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberi kárpátaljai látogatását, amikor is megyénk kormányzójával és ukrán állami vezetőkkel tárgyalt, kifejtve, miszerint Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását, de csak előfeltételekkel, hogy biztosítsák a kárpátaljai magyarság korábbi oktatási jogait. Pozitív fejlemény, hogy az ukrán nyelv és irodalom, valamint az ukrán történelem kivételével a többi tantárgyat továbbra is magyarul tanulhatják a magyar iskolások. Ugyancsak örömünkre szolgál, hogy Kárpátalja kormányzója pozitívan viszonyul az itteni magyarsághoz, s nem tudná elképzelni megyénk jövőjét a kárpátaljai magyarság nélkül. Petei Judit kérésére pedig, aki a megyei tanács képviselőjeként tevékenykedik a KMKSZ megyei tanácsi frakciójában, segítséget nyújt a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar vállalkozóknak.

Kudron Zoltán a kistérségek máig fennálló anyagi gondjai mellett az új keletű problémákról is szólt, nevezetesen arról, hogy a határzónában fekvő falvak gazdái már csak úgy mehetnek dolgozni a földjeikre, hogy előtte engedélyt kell rá kérniük a határőrségtől, s bár az oktatási-nevelési támogatás a továbbiakban is folytatódik, de digitális ügyintézéssel. Kitért rá, miszerint olyan vádak érik a kárpátaljai magyarságot, hogy kivonja magát a háborúból, noha több mint 400 kárpátaljai magyar katona harcol a fronton ‒ más nemzetiségű katonákkal együtt ‒ az orosz agresszió ellen, és sajnos, közülük is estek már el. Ami pedig a kárpátaljai magyar háborús menekülteket illeti, reményét fejezte ki, hogy 60-80 százalékuk haza fog térni. Majd kitért az idei amerikai elnökválasztásra, melyen most a republikánusok állnak jobban, a hatalomba visszatérni akaró volt republikánus elnök, Donald Trump pedig azt ígéri, hogy elnökké választása esetén véget vet a háborúnak.

Kalanics Éva szólt a KMKSZ által a salánki rászorulóknak nyújtott támogatásról, valamint az oktatási-nevelési támogatásról, s az utóbbi kapcsán arról a problémáról, hogy az OTP-bankban nemegyszer eltűnnek a pénzek. Végezetül pedig a közgyűlés kielégítőnek minősítette az alapszervezet tevékenységét.

Lajos Mihály