Dulakodtak egy Voliny megyei templomnál

2024. március 12., 17:09

Március 12-én reggel helyi lakosok az Istenszülő születése-templomnál gyülekeztek a Voliny megyei Kaminy-Kasirszkijben. Az emberek megpróbáltak bejutni a templomba, de az UPC (MP) hívei nem engedték be őket – jelentette a Szuszpilne.

Az emberek között lökdösődés, dulakodás támadt. A helyszínre kivonult a rendőrség. Olekszandr Oljsevszkij, a helyi rendőrség vezetője szerint mintegy háromszázan gyűlhettek össze a templomnál.

Oleh, a templom elöljárója elmondta, a helyi vallási közösség hat hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy hivatalosan áttér az Ukrajnai Pravoszláv Egyházhoz (PCU). Azóta az UPC (MP) támogatói nem hagyják el a templomot, és nem engednek be senkit a területére.

Délelőtt 11 órakor a PCU képviselői a járási adminisztrációhoz vonultak.

„Szeretnénk hallani, hogy a hatóságok miért nem tesznek semmit ebben a helyzetben” – mondta el egy helyi lakos a Szuszpilnének.

A lakosság Viktor Pashoz, Kameny-Kasirszkij polgármesteréhez fordult azzal a kéréssel, hogy biztosítsák az PCU vallási közösségének hozzáférését a templomi javakhoz. A városvezető szerint a rendvédelmi szervek feladata segíteni a hívőknek bejutni a templomba.

Az emberek beszéltek Julija Podernya-Maszjukkal, a járási katonai közigazgatás helyettes vezetőjével is. A tisztviselő azt mondta a vallási közösség képviselőinek, hogy békésen kell megoldaniuk a konfliktust.

(suspilne.media/Kárpátalja)