Közgyűlés a KMKSZ Derceni Alapszervezetében

2024. március 11., 08:43

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 35 évvel ezelőtti megalakulása jegyében zajlanak az alapszervezeti közgyűlések.

A KMKSZ Derceni Alapszervezete március 10-én tartotta meg éves közgyűlését. Iván Éva, az alapszervezet ügyvezető elnöke, miután üdvözölte Gulácsy Gézát, a Munkácsi Középszintű Szervezet elnökét és a jelenlévő tagokat, megtartotta éves beszámolóját. Kifejtette, hogy az elmúlt évben mindannyiunknak sok-sok nehézséggel kellett szembenézni, a taglétszám egyre csökkent, jelenleg 239 tagja van az alapszervezetnek. Sokan itthagyták Kárpátalját, s külföldre költöztek. Ám „Megfogyva bár, de törve nem” – itt vagyunk, megmaradtunk, tesszük a dolgunkat. A kis létszámú csapat is nagy dolgokra volt képes. Külön kiemelte a Magyarok Kenyere akciót, melynek keretében a derceni gazdák – s nem csak gazdák – a helyi református egyház tagjaival összefogva 11 000 kg terményt gyűjtöttek össze. Köszönet érte minden adományozónak! Majd felolvasta Lőrinc István alapszervezeti elnök üdvözletét, üzenetét a tagok s az elnökség számára.

Iván Éva beszédében büszkén említette, micsoda érték az számára, hogy ott lehetett azon a bizonyos februári napon Ungváron a KMKSZ születésénél. Immáron 35 éve! Akkor is, azóta is a cél: tenni, cselekedni a kárpátaljai magyarság érdekében. Ezen az úton a legfontosabb számára: hitelesnek, hűségesnek maradni.

Gulácsy Géza, a Munkácsi Középszintű Szervezet elnöke a tankönyv- és taneszköz-támogatási pályázatnál bekövetkezendő változásokról beszélt, mely április 3-tól indul. Majd javasolta az elnökségnek, hogy emlékezzenek meg a nemrég elhunyt Fodor Géza költőről, Dercen neves szülöttjéről, s elmondta, szívesen támogatják a költőhöz méltó síremlék elkészítését.

A közgyűlésen részt vett Biró Erzsébet megyei képviselő is, aki válaszolt az egészségügyi támogatással kapcsolatos kérdésekre. Eddig már Dercenből is többen pályáztak sikeresen a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett támogatásra.

Gulácsy Géza köszönetet mondott az elnökségnek az eddig elvégzett munkáért, s további eredményes munkát kívánt az elkövetkezendő időkre.