Minden, amit a 2024-es NMT-ről tudni érdemes

2024. március 10., 17:51 , 1200. szám

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma jóváhagyta a 2024-es nemzeti multidiszciplináris teszt (NMT) megszervezésének és lebonyolításának naptári tervét. A teszt megírásának rendjéről és az idén bevezetett újításokról Tóth Attila, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felvételi Bizottságának felelős titkára számolt be hetilapunknak.

  Mit kell tudnia a felvételizőknek az idei NMT szabályzatáról?

– A nemzeti multidiszciplináris teszt a korábbi külső független értékelés (ZNO) egyfajta háborús, számítógépes változatának felel meg, ugyanis ebben az esetben a felvételiző diák ellátogat egy arra kijelölt tesztközpontba, amelyről előre értesítik. A tesztközpontban pedig egyénileg, számítógépen keresztül kell megoldania a különböző, általa választott tantárgyakkal kapcsolatos feladatsorokat.

A 2024-es multitesztidőszak sajátossága, hogy a korábbi évektől eltérően idén már nem három, hanem négy tárgyból kell megmérettetésen részt venniük a diákoknak. A négy tantárgyból három kötelező jellegű, ez az ukrán nyelv, matematika, illetve Ukrajna történelme, ezeket a tárgyakat mindenkinek teljesítenie kell. A negyedik pedig kötelező jelleggel szabadon választható, ami azt jelenti, hogy a sikeres multiteszthez mindenképp szükséges a negyedik tárgy teljesítése is, de a felvételiző eldöntheti, hogy mely tárgyból szeretné megmérettetni magát. A választható tantárgyak: ukrán irodalom, angol nyelv, spanyol nyelv, német nyelv, francia nyelv, biológia, földrajz, fizika vagy kémia.

A teszt megírására pedig két időszakot jelöltek ki: a fő és a kiegészítő időszakot. A fő időszakra május 14. és június 25. között kerül sor, a kiegészítő időszakot a tervek szerint július 11–19. között bonyolítják le.

Az NMT-re jelentkezők regisztrációjának is két időszaka lesz: a fő és a kiegészítő. A fő időszak március 14-től április 11-ig tart. A regisztrált jelentkező április 15-ig módosíthat a személyes fiókjában megadott információkon (például választhat másik tantárgyat vagy települést Ukrajnában/külföldön, ahol meg szeretné írni az NMT-t).

A kiegészítő időszakban (május 10–15.) azok regisztrálhatnak az NMT-n való részvételre, akik ezt méltánylandó okból nem tudták megtenni a fő időszakban. Azok is ekkor nyújthatják be dokumentumaikat, akiknek a regisztrációját a fő időszakban elutasították. A kiegészítő időszakban jelentkezők május 19-ig módosíthatnak a regisztrációs adatokon.

Mindemellett felhívnám a diákok figyelmét arra, hogy a felvételizők egy nap alatt írják meg a tesztet, amely két szakaszból áll. Az elsőben ukrán nyelvből és matematikából oldanak meg feladatokat, a másodikban pedig Ukrajna történetéből és a választott tantárgyból írják meg a tesztet a jelenlévők. Mindkét forduló 2-2 órás lesz, köztük 20 perces szünettel.

Miként fogja befolyásolni a 2023 decemberében elfogadott oktatásról szóló új nyelvhasználati törvény az idei NMT-t?

– Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma idén ígéretet adott, hogy – ellentétben a 2022-es és 2023-as tesztsorokkal – 2024-ben a nyelvi feladatsorok kivételével minden tantárgyi feladatsor fog kapni fordítást a nemzeti kisebbségek nyelvén. Ennek a pontos mechanizmusa még nincs meghatározva. Korábban a ZNO-s időszakokban a diákok már a regisztrációs időszak során bejelölhették, hogy milyen nyelven szerették volna teljesíteni a vizsgát, az idei szabályzat azonban erre még nem tért ki részletesen.

Kaphatunk-e már arról információt, hogy a Rákóczi-főiskola felvételi eljárása során melyek lesznek azok a szakok, melyeknél szükséges lesz a sikeres NMT benyújtása?

– Jelenleg még nem fogadták el véglegesen a felvételi eljárási rendet összukrajnai szinten, így az intézmény felvételi szabályzata sincs véglegesítve. Azonban a mostani helyzet szerint főiskolánk 19 alapképzési szakra fog felvételt hirdetni, és mindegyik szak esetében kötelező lesz a nemzeti multiteszt eredményeinek felmutatása. Megjegyzendő, hogy nemcsak a 2024-ben teljesített multiteszt­eredményeket fogadja majd el az intézmény, hanem a 2022-ben és 2023-ban teljesített tesztek eredményeit is, továbbá a 2021-es ZNO eredményei is érvényesek lesznek az idei felvételi eljárás során.

Minden felvételiző figyelmébe ajánlom, hogy a főiskola három új szakkal bővíti képzéskínálatát: angol–magyar és angol–német–magyar fordító és tolmács szakkal, valamint ukrán–magyar fordító és tolmács szakkal.

A nemzeti multiteszttel történő felvételi eljárási rend miként befolyásolta a szakok népszerűségét a beregszászi főiskolán?

– Ez egy nagyon érdekes kérdés. Első körben érdemes ezt képzési tagozatokra bontani, mert a nappali tagozat esetében a legnagyobb lélekszámú beiratkozónk az angol nyelv és világirodalom szakra volt. Ez a szak pedig a 2022–2023-as felvételi eljárásban olyan szak volt, amelyhez kötelezően fel kellett mutatni a multiteszt eredményeit. De nem sokkal lemaradva a második legtöbb beiratkozót számláló szakunk az informatika volt, amelyre elegendő volt csupán egy motivációs levél benyújtása.

A levelező tagozaton viszont már egy kicsit más helyzet állt elő, ugyanis a levelező tagozatos beiratkozásoknál egyértelműen és nagy fölénnyel tarolt az óvodapedagógia, illetve a tanítói szak, amelyekre elegendő volt kizárólag a motivációs levél benyújtása.

Tehát ezzel kapcsolatban egyértelmű összefüggést nem lehet hozni, viszont voltak olyan szakok, amelyekhez kötelező volt a nemzeti multiteszt, mégis sok volt azokra a jelentkező és a beiratkozó, de voltak olyan szakok, amelyekre elegendő volt csupán a motivációs levél benyújtása, és szintén magas beiratkozói számot értek el.

K. K.