Nagyberegen járt a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza

2024. március 9., 08:14 , 1201. szám

A gyermeki mosoly mindennél többet ér ‒ vallják a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai, akik a szervezet játszóbuszos programjával az elmúlt kicsivel több mint egy évben hozzávetőleg 3 600 helyi, illetve ideiglenesen áttelepült fiatalt értek el.

„Minél több gyereknek tudunk pár kedves pillanatot szerezni, annál jobb. És nagy tömegben még a játék is jobb” – mondták a szervezők.

A játszóbuszos program nemzetközi összefogással indult útjára 11 nyugat-európai társszervezet jóvoltából, akik három egységet állítottak fel a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi, lembergi, valamint ivano-frankivszki kirendeltségénél. A foglalkozások bármely intézmény számára elérhetők, csupán jelezni kell igényüket a szeretetszolgálatnál. Így érkeztek az elmúlt napokban Nagyberegre is, ahol a helyi óvodásoknak tartottak interaktív fejlesztő foglalkozást.

A szeretetszolgálat munkatársai elmondták, hogy terveik szerint a játszóbusszal minden héten ellátogatnak különböző iskolákba vagy óvodákba.

A program célja, hogy a finommotorikát, az ügyességet, a tér­érzékelést és az egyensúlyérzéket fejlesszék, ezen felül pedig oldják a gyerekekben lévő feszültséget, ami a mostani háborús helyzet miatt alakult ki bennük.

Nagyberegen a fiatalok örömmel fogadták a szeretetszolgálat önkénteseit. A program lényege a szórakozás mellett a fiatalok játékos fejlesztése, továbbá az, hogy segítse a keletről érkezett fiatalok integrálódását a helyi közösségekbe.

„Nagy öröm és meglepetés volt számunkra, amikor felkerestek a szeretetszolgálat munkatársai, hogy egy játszóbusz érkezne a gyerekek készségfejlesztése céljából. Számunkra nagyon fontos a gyerekek fejlesztése, és óvodás korban a játékos fejlesztésnek van a legnagyobb értéke” – mondta Nagy Zsuzsanna, a Nagyberegi Harangvirág Óvoda vezetője.

A tervek szerint a beregszászi játszóbuszhoz a későbbiek során további eszközöket is beszereznek majd, hogy szabadtéri programokat tudjanak rendezni azokon a településeken, ahonnan erre felkérést kapnak.

TV21 Ungvár/K. K.