Szélturbinának ütközött egy Shahed Mikolajiv megyében

2024. március 8., 15:28

Mikolajiv megyében szélturbina lapátjának ütközött egy Shahed drón és beszorult anélkül, hogy felrobbant volna. A rendőrök szedték le – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Mikolajiv megyei rendőrség tájékoztatása nyomán.

A rendőrségi tűzszerészszolgálat szakértőinek tájékoztatása szerint a drón becsapódása következtében a robbanófej nem detonált, hanem az áramtermelő alállomásban maradt, így veszélyes volt a polgárokra. A Shahed leszerelését bonyolította, hogy a drón egy része a szélturbina lapátján, nehezen megközelíthető helyen volt, 55 méteres magasságban. A tűzszerészek meghatározták az elsőbbséget élvező teendőket, előkészítették a szükséges tűzszerész eszközöket és több tervet is kidolgoztak az UAV darabjának eltávolítására – közölte a rendőrség.

Tájékoztatásuk szerint a rendőrök speciális eszközök és egy daru segítségével felemelkedtek 55 méter magasra és fémdetektorral megállapították a robbanófej helyét. A Shahed, nekiütközve a szélturbina lapátjának, darabjaira hullott és szétszóródott az egész területen, a fémdetektor pedig „szinte mindenhol” jelzett. A rendőrök lyukakat fúrtak, majd speciális eszközök segítségével és alapos átvizsgálás után eltávolították a drón veszélyes részét anélkül, hogy megsértették volna. Miután leereszkedtek a földre, irányított robbantással megsemmisítették a szerkezetet.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)