A DSZNSZ megnevezte Ukrajna legelaknásítottabb megyéit

2024. március 8., 18:41 , 1200. szám

Harkiv, Herszon és Donyeck megyék jelenleg Ukrajna leginkább elaknásított régiói – jelentette ki február 29-én Szerhij Reva, a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) Humanitárius Aknamentesítés-szervezési Osztályának vezetője, akit a DW idéz.

„Ma három fő régiót emelnék ki, amelyek a legszennyezettebbek (robbanásveszélyes tárgyakkal – a szerk.). Ezek Harkiv, Donyeck és Herszon megyék, ha a felszabadított területekről beszélünk. Ezek a fő irányok, amelyeken jelenleg dolgozunk, és amelyekre a fő (aknamentesítési – a szerk.) erőfeszítések összpontosulnak” – mondta el Reva a Mediacentr Ukrajina–Ukrinformban rendezett sajtótájékoztatón.

Szerinte Ukrajnának tavaly sikerült 174-ről 156 ezer négyzetkilométerre csökkentenie a potenciálisan veszélyesnek minősített, átvizsgálást és aknamentesítést igénylő területet. Az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziójának kezdete óta a DSZNSZ egységei összesen csaknem 472 000 robbanásveszélyes tárgyat ártalmatlanítottak.

Reva tájékoztatása szerint az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziója előtt a DSZNSZ tűzszerész erői mintegy 600 főt számláltak, vagyis körülbelül 120 egységet. Azóta azonban jelentősen nőtt a létszám, közel 1 900 főre, azaz több mint 340 egységre.

„A 2025–2027-es évek folyamán ennek a létszámnak a további fokozatos, lépésről lépésre történő növekedése várható” – mondta el az osztályvezető.

A DW emlékeztet, hogy tavaly októberben Horvátország fővárosában, Zágrábban adományozói konferenciát rendeztek Ukrajna aknamentesítéséről, amelyen 34 ország képviseltette magát. A résztvevők az ukrajnai aknamentesítés céljaira csaknem 500 millió euró kiutalására tettek ígéretet.

(hk/dw.com/ukrinform.ua)