Ismét drágult a burgonya

2024. március 7., 15:33

Hiány mutatkozik minőségi termékekből az ukrán burgonyapiacon. Az ukrajnai gazdálkodók termékeiket legalább 16–23 hr/kg (0,42-0,60 USD/kg) áron készek szállítani, ami átlagosan 14%-kal drágább, mint egy héttel korábban – jelentette az UNIAN hírügynökség az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva március 6-án.

A jelentés szerint a nagykereskedelmi vállalatok és a kiskereskedelmi láncok egyre gyakrabban szembesülnek a szükséges mennyiségű kiváló minőségű burgonya beszerzésének problémájával. Ez a helyzet lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy magabiztosan emeljék a kiváló minőségű burgonya árát.

„Jelenleg az ukrán gazdaságokban a jó minőségű burgonya készletei már meglehetősen korlátozottak, miközben a kereslet e termékek iránt tovább nő. Ez a fő oka az áremelkedésnek. Érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi körülmények között a gazdálkodóknak még a gyengébb minőségű termékek árát is sikerül emelni” – közölték.

Megjegyzik, hogy a burgonya Ukrajnában jelenleg átlagosan 2,8-szer többe kerül, mint 2023 márciusának elején. A piaci szereplők nem tartják kizártnak, hogy tovább emelkedik az ár, mivel a burgonyakínálat folyamatosan csökken.

(unian.ua/Kárpátalja)