Megvan az első minaji győzelem!

Labdarúgás

2024. március 6., 11:04 , 1200. szám

A tizenkilencedik fordulóig kellett várni a Minaj FC első sikerére az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A sereghajtó kárpátaljai együttes a mostani sorozatban az ugyancsak az alsóházhoz tartozó Metaliszt 1925 Harkiv ellen tudott győzni először. A forduló rangadóján a Sahtar Donyeck gólgazdag meccsen győzte le a listavezető Krivbaszt, így sűrűsödött az érmes helyezésekre pályázók mezőnye.

Akárcsak az első tavaszi fordulóban, így a mostani játéknapon is lehetőség volt arra, hogy a csapatok korlátozott számban nézőket engedhessenek be a stadionjaikba, így a Minaj Arénában is néhány százan biztathatták a kedvenceket.

Tapogatózó játék után a 31. percben a télen érkezett egyik új szerzemény, Szerhij Kornyijcsuk éles szögből leadott lövéséből szerezte meg a vezetést a hazai csapat, aki egyéni szóló után bombázott a kapuba. A fordulás után az 59. percben tíz emberre fogyatkozott az egykori kiválóság, Viktor Szkripnyik által irányított Metaliszt, mivel a csereként nem sokkal korábban beállt Rosztiszlav Ruszin pár percen belül kétszer is „besárgult”.

A váratlan lehetőség mintha az emberelőnybe került hazaiakat zavarta volna meg jobban, a vendégek jó néhány veszélyes támadást is vezettek. Az egyenlítés helyett azonban jött egy újabb minaji találat, a ráadáspercekben a csereként pályára lépett Jevhenyij Szkiba egy szép fejes góllal alakította ki a 2-0-s végeredményt.

Érdekesség, hogy amíg a 17 őszi fordulóban a kárpátaljai együttes összesen 6 pontot szerzett, addig a két tavaszi játéknapon már 4 pontnál tart.

A forduló rangadóját a lembergi Lviv Arénában játszotta a címvédő Sahtar Donyeck és a listavezető Krivbasz. A szakadó esőben 500 néző láthatta, amint a narancssárga mezes ,,házigazdák” gólokban gazdag találkozón 5-2-es győzelmet arattak. Igaz, a látványos sikerhez az is kellett, hogy a második félidő elején egy VAR-ozás után a Krivbasz játékosát, Ilicset kiállítsa a játékvezető.

A 19. forduló eredménysora: Minaj FC–Metaliszt 1925 Harkiv 2-0, Sahtar Donyeck–Krivbasz 5-2, Dinamo Kijev–Csornomorec Odessza 1-0, Kolosz Kovalivka–Ruh Lviv 0-1, Polisszja Zsitomir–LNZ Cserkaszi 0-1, Obolony Kijev–Dnyipro–1 0-1, Olekszandrija–Zorja Luhanszk 0-0, Vorszkla Poltava–Veresz Rivne 2-1.

Győzelmével a tabellát most a Dnyipro–1 vezeti 38 ponttal a 37 pontos Krivbasz előtt. Szorosan ott van a sarkukban azonban a két mérkőzéssel kevesebbet játszott 35 pontos Sahtar és a zsinórban ötödik mérkőzésén győztes 34 pontos Dinamo Kijev (a fővárosiak ráadásul 3 mérkőzéssel kevesebbet játszottak).

Az alsóházban 10 pontjával még továbbra is sereghajtó a Minaj, előtte az ugyancsak kieső Veresznek 12 pontja van. Igaz, most már leg­alább látótávolságon belülre került a már bennmaradónak számító Obolony és Metaliszt, akik egyformán 15 ponttal állnak a 14. és 13. helyen.

A március 19-én sorra kerülő 20. fordulóban a Zselko Lubenovics által irányított minajiakra nehéz feladat vár, hiszen az ősszel még az Európa-ligában szereplő Zorja Luhanszk vendégei lesznek.              

(jakab)