Közgyűlések a KMKSZ alapszervezeteiben

2024. március 6., 11:35 , 1200. szám

Az elmúlt héten a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségben (KMKSZ) folytatódott az éves alapszervezeti közgyűlések levezetése.

Minden beregvidéki alapszervezet munkájában részt vett Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke. A tagsághoz szólva elsősorban az összetartozás és az összefogás jelentőségét emelte ki, mely különösen fontos a háborús időszakban. Beszámolt a KMKSZ különböző támogatási programjairól és a Szövetség érdekvédelmi tevékenységéről. Részletesen ismertette a tagsággal a világpolitikai, az ukrajnai, azon belül a kárpátaljai, illetve az anyaországi helyzetet, s a háború alakulásáról, a várható kilátásokról is beszélt. Az elnök úr a KMKSZ békepártiságát hangsúlyozta, hisz a harcokban jó néhány magyar nemzetiségű katona is hősi halált halt.

A Kisbégányi Alapszervezet éves közgyűlésén Komári Ibolya elnök arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a KMKSZ közvetítésével minden nehézség ellenére megkapták támogatásukat az oktatási és egészségügyi intézmények dolgozói, illetve a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából számottevő támogatásban részesültek a falu idős lakosai és a hátrányos helyzetben élők. Az elnök asszony röviden ismertette az elmúlt év kulturális rendezvényeit. Különösen kiemelte nemzeti ünnepünk méltatását, amelyről a református templomban emlékezett meg a település lakossága. Azonkívül csendes koszorúzással emlékeztek meg a sztálini terror áldozatairól.

Az ülést megtisztelte jelenlétével Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

Zápszonyban a KMKSZ alapszervezeti közgyűlésén Dávid Menyhért elnök köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket. Beszámolójában hangsúlyozta, hogy az alapszervezet életképes, s erről számos alkalommal bizonyságot is tett a tagság. A község lakói aktívan bekapcsolódtak a KMKSZ által meghirdetett rendezvényekbe, illetve igyekeztek megszervezni a helyi megemlékezéseket. A gyűlésen felszólalók a községbeliek nevében megköszönték a betegek számára nyújtott egészségügyi támogatást.

Haláboron kulturális műsorral kezdődött a KMKSZ helyi alapszervezetének közgyűlése: Tóth Jázmin Balassi Bálint Búcsúja hazájától című versét szavalta, majd a helyi Tiszavirág tánccsoport sárközi táncokat táncolt.

Kádár Szilvia, az alapszervezet elnöke beszámolójában elmondta, hogy jelenleg 210 tagja van a KMKSZ-nek Haláboron. A Tisza-parti község mostanság súlyos demográfiai gondokkal küzd, a faluból az utóbbi időben 32 gyermeket vittek el a szülei, ami nagy nehézséget okoz a település iskolájának és óvodájának. Az elmúlt évben a háború közepette a gyerekek számára farsangi délutánt, majd a szüreti népszokásokat felelevenítő táncházat szerveztek. Megemlékeztek nemzeti ünnepeinkről és a sztálini terror áldozatairól, karácsonyra a község összes gyerekét meglepték egy édességcsomaggal. Az alapszervezet elősegítette, hogy eljusson az anyaországi támogatás a szülőkhöz és kedvezményezettekhez, négy halábori lakos kapott egészségügyi támogatást az elmúlt évben a Szövetség új programjának köszönhetően. Kádár Szilvia köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették az elmúlt évben a KMKSZ munkáját.

Dr. Jakab Lajos, a község orvosa, a Beregszászi Kistérségi Tanács képviselője a KMKSZ egészségügyi támogatási programjáról tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit.

A közgyűlés végén Tóth Kornél elszavalta a Nemzeti dalt, majd a jelenlévők elénekelték nemzeti himnuszunkat.

Mezőgecsében Popovics Katalin elnök számolt be a közgyűlésnek az alapszervezet elmúlt évi tevékenységéről, kiemelve a nemzeti összetartozás napi rendezvényüket és a megemlékezést a sztálini lágerekbe elhurcolt áldozatokról. Tanszercsomagot adtak át szeptemberben az elsős gyermekeknek, elősegítették továbbá az anyaországi támogatások célba juttatását, bízva a jelenlegi ukrajnai helyzet jobbra fordulásában.

Mester András, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, Mezőgecse elöljárója elmondta, hogy a korábbi évekkel ellentétben most kevés rendezvényt szerveztek a faluban, de a háború ellenére sem állt meg teljesen az élet; előreláthatólag még idén tavasszal megnyitják a Pajtaszínházat a faluban, továbbá hamarosan elkészül a község ravatalozója is. Pozitív dologként emelte ki, hogy a környező településekről is hoznak gyerekeket a gecsei óvodába, így az intézmény jövője biztosított, s a helyi általános iskola is megmaradhat egyelőre.

A Borzsovai Alapszervezet március 2-án tartotta meg éves közgyűlését. Az rendezvény elején a megjelentek egyperces csenddel emlékeztek az elhunyt tagokra és a háborúban elesett hősi halottakra.

Az alapszervezet elmúlt évi tevékenységéről Seder Ilona elnök asszony számolt be. Az alapszervezet jelenleg 200 tagot számlál, hiszen a háború miatt a helyi alapszervezet és a közösség is jelentősen megfogyatkozott.

Hangsúlyozta, hogy a helyi alapszervezet a nehézségek ellenére is minden fontosabb kulturális eseményen jelen volt, valamint a hagyományos nemzeti kulturális rendezvényeket is megszervezték.

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett egészségügyi támogatási programban sikeresen pályázott 2 borzsovai lakos, akik nehéz műtéten estek át.

A szervezet pénzügyi helyzetéről Hauptman Viktória, az Ellenőrző Bizottság elnöke számolt be.

Végül a tagság egyik résztvevője indítványozta Borzsa folyó holtágának tisztítását.

A Felső-Tisza-vidéken Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke vett részt az alapszervezetek közgyűlésein.

A KMKSZ Szvidoveci Alapszervezete március 4-én tartotta meg közgyűlését. A szervezet elmúlt évi munkájáról Poljancsuk Erika elnök asszony tartott rövid beszámolót, amiből megtudtuk, hogy a tagság jelenleg 51 fő. Szólt arról is, hogy az iskola igazgatósága támogatja a magyar nyelv oktatását második idegen nyelvként. Azon lesznek, hogy ez megvalósuljon. Igényük lenne egy olyan helyiség bérlésére, ahol rendezvényeiket otthonos körülmények között tudnák megtartani.

Sari József az általános helyzetet elemezve többek között szólt a Kárpátalja, illetve a Karpatszkij Objektiv hetilapok fontosságáról, azok terjesztéséről, a továbbtanulás lehetőségeiről, hangsúlyozva a Técsői Református Líceum, illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola által nyújtott lehetőségeket.

A Kőrösmezői Alapszervezet 2023-as évi munkájáról Franc Darnyi Szilvia számolt be március 4-én a megjelent tagságnak. Az iskola közreműködésével a hagyományos ünnepeket, megemlékezéseket a lehetőségekhez mérten igyekeztek megtartani. Köszönetet mondott azok nevében, akik egészségügyi támogatásban részesültek. Sajnos az iskola és óvoda mellett álló játszótér még mindig csak félkész állapotban van. Jó lenne, ha az illetékesek már át tudnák adni a játszóteret a gyerekek számára.

Sari József elnök felszólalásában elmondta, hogy az a támogatás, amelyet a közösség, az iskola, az óvoda kap az anyaországtól a KMKSZ és a Katolikus Karitász közreműködésével, azt kellene eredményezze, hogy egy ilyen beszámoló közgyűlésen nagy számban jelennek meg a tagok, ami sajnos jelen esetben nem így van. „Bízom benne, hogy a jövőben ez pozitív irányban változik” – hangsúlyozta Sari József.