Az elnök nyilvánosságra hozta az ukrán hadsereg veszteségeit

2024. március 1., 13:04 , 1199. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 25-én, az Ukrajna. 2024-es év címmel megrendezett fórum keretében tartott kijevi sajtótájékoztatóján először nevezte meg az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) háborús veszteségeit. Közölte: 31 ezer ukrán katona esett el Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta.

A BBC News Ukrajina tudósítása szerint az elnök jelezte, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok az Oroszországban és az Egyesült Államokban terjesztett információk, melyek szerint 100–300 ezer ukrán katona vesztette életét a háborúban. Ugyanakkor Zelenszkij nem kívánta megnevezni a ZSZU sebesült és eltűnt katonáinak számát. Ami az orosz hadsereget illeti, az ukrán elnök szerint veszteségük 180 000 halott.

Zelenszkij szólt az Egyesült Államok Ukrajnának szánt támogatásáról is. A támogatási javaslat közel négy hónapja vesztegel a Kongresszusban, a Képviselőház elnöke, Mike Johnson még szavazásra sem bocsátotta azt. Ennek ellenére az ukrán államfő pozitív döntésre számít az amerikai törvényhozás részéről. Közölte, Ukrajna reméli, hogy a következő egy hónapon belül hozzájut a segélyhez.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az USA katonai, s nem pénzügyi támogatásáról van szó. Az elnök ugyanakkor nem árulta el, milyen lépéseket tesz Ukrajna, ha a Kongresszus nem dönt Kijev támogatásáról – mutat rá a BBC News Ukrajina.

Ami az Ukrajna és Lengyelország közötti vitát illeti, Zelenszkij kijelentette, hogy ez nem gazdasági, hanem politikai kérdés, amelyet haladéktalanul meg kell oldani. Véleménye szerint ez összefügg a lengyelországi belpolitikai folyamatokkal, és Ukrajnát arra használják, hogy nyomást gyakoroljanak az európai intézményekre.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó párbeszéd lehetőségéről az elnök azt mondta, nem óhajt kommunikálni vele.

„Hát lehet beszélni egy siket emberrel? Lehet beszélni egy olyan emberrel, aki megöli az opponenseit?” – tette fel a költői kérdést az újságíróknak.

Zelenszkij elmondta, hogy a tervek szerint tavasszal Svájcban kerül sor az első csúcstalálkozóra az ukrán „békeformula” végrehajtásáról. Ezen a kijevi kormányzat nyilvánosságra hozza végrehajtási tervét, a dokumentumot később az orosz félnek is bemutatják.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egész világ számára elkészítsünk egy dokumentumot, amelynek el kell hoznia a háború végét” – hangsúlyozta.

Az ősszel esedékes második csúcson Ukrajna Zelenszkij szerint „kész lesz a diplomáciai lépésekre” a háború befejezése érdekében.

„Felkínálunk egy platformot, amelyen ő (Putyin) egyetérthet, hogy elveszítette ezt a háborút, és hogy ez nagy hiba volt a részéről” – fogalmazott az ukrán elnök.

(pszv/bbc.com)