ENSZ: Csökkent az Ukrajnába visszatérni tervező menekültek száma

2024. február 29., 14:42 , 1199. szám

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) friss tanulmányából kiderül, hogy az ukrán menekültek csaknem kétharmada szeretne a jövőben visszatérni Ukrajnába, de összességében az elmúlt év során csökkent a hazatérni szándékozók aránya.

A korrespondent.net által idézett dokumentumból kitűnik, hogy jelenleg csaknem 6,5 millió Ukrajnából származó menekült keres menedéket szerte a világon, és körülbelül 3,7 millió ember belső menekült.

A 2024 januárjában és februárjában végzett felmérésbe több mint 9 900 háztartást vontak be (ebből mintegy 4 000-et külföldön). Kiderült, hogy a válaszadók többsége haza szeretne térni. A külföldön élő menekültek körében arányuk 65% (6%-uk már a következő hónapokban tervezi a hazatérést), a belső menekültek között 72% (5% a következő hónapokban). Egy évvel ezelőtt ezeknek a személyeknek az aránya 77%, illetve 84% volt. Jelenleg, azaz 2024-ben a külföldre menekültek 11%-a és a belső menekültek 15%-a nem szándékozik hazatérni.

A hazatérést tervezők többen vannak a szomszédos országokban tartózkodók körében (75%), mint azok között, akik más európai országokban – Ukrajnától távolabb – leltek menedékre (62%).

A visszatérést akadályozó fő tényezőnek a biztonsági helyzetet jelölték meg a menekültek. További, a megkérdezettek válaszaiban gyakran megjelenő probléma a lakhatás és a megélhetési források hiánya. Az Ukrajnába visszatért menekültek 55%-a számolt be arról, hogy kiderült, kevesebb lehetőségük van munkát találni, mint hitték.

Ugyanakkor a válaszadók 59%-a jelezte, hogy még a háború alatt hazatérésre kényszerülhetnek, ha a jelenlegi tartózkodási helyük szerinti országokban problémák merülnek fel a munkával és a jogi státuszukkal kapcsolatban.

(zzz/korrespondent.net)