Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia: Zelenszkij kész elmenni Trumppal a frontra

2024. február 21., 10:38 , 1198. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 17-én, szombaton felszólalt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Beszéde középpontjában az orosz agresszió állt.

„Putyint meg kell fosztani minden képességétől, hogy bárkit manipuláljon, korlátozzon tevékenységében a világon. A világ rendelkezik egy dokumentummal, amely meghatározza a nemzetek együttélésének alapelveit: az ENSZ Alapokmányával. Oroszország figyelmen kívül hagyja ezt. Ukrajna javaslatot tett az ENSZ Alapokmányának elvein és normáin alapuló békeformulára” – jelentette ki többek között Zelenszkij elnök, akit UNIAN hírügynökség idéz.

Hozzátette: Svájcban kerül sor az első csúcstalálkozóra az ukrán békeformula alapján.

Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajna képes győzelmet aratni a háborúban, de ez nem csak rajta múlik, és ezt az avgyijivkai helyzet is megerősíti.

„Sajnos, ha Ukrajnát mesterséges fegyverhiányban tartják, többek közt tüzérség és nagy hatótávolságú fegyverek tekintetében, Putyin alkalmazkodni tud a harci cselekmények intenzitásához. A demokráciának ez a gyengülése aláássa közös képességeinket” – mutatott rá.

Az államfő kitért az amerikai támogatás megítélésének késésére.

„Azt akarjuk, hogy minden jelölt tudja, mi történik valójában a háborúban. Ha Trump (Donald Trump volt amerikai elnök – a szerk.) eljön, készen állok rá, hogy elmenjek vele a frontra. Ha arról fogunk beszélni, hogyan fejezzük be a háborút, akkor meg kell mutatnunk a döntéshozóknak, hogyan fest az igazi háború. Nem az Instagram-háború, hanem az igazi háború” – hangsúlyozta.

„Ne kérdezzék Ukrajnát, hogy mikor ér véget a háború – tegyék fel maguknak a kérdést, hogy Putyin miért folytathatja még mindig” – zárta beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.

(szcs/unian.ua)