Már idén emelkedhet a lakossági áramdíj

2024. május 9., 10:34

Ruszlan Szlobogyan, az Állami Energiafelügyelet vezetője nem tartja kizártnak a villamosenergia-tarifák emelésének lehetőségét 2024-ben tekintettel arra, hogy az energiaágazatnak sürgősen jelentős pénzügyi forrásokat kell bevonnia az energetikai létesítmények helyreállítására az orosz támadások után – írja az Ekonomics Pravda.

Szlobogyan az áramszünetek valószínűségéről szólva az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában kijelentette, hogy szó sincs teljes áramszünetről.

„Kikapcsolások azonban sajnos előfordulhatnak. Minden attól függ, mennyire sikerül helyreállítani a sérült energetikai objektumokat a fűtési időszak kezdete előtt” – mondta.

Jelenleg a napenergia-termelésnek köszönhetően napközben van egy bizonyos mennyiségű villamosenergia-felesleg. Ezenkívül az esti órákban az európai energiarendszerből importálnak villamos áramot – ismertette a helyzetet Szlobogyan.

Az előzetes számítások szerint az elmúlt másfél hónapban az energiarendszert ért veszteségek meghaladták az 1 milliárd dollárt. Pótlásuk csak az érvényes áramdíj és a jelenleg rendelkezésre álló nemzetközi segély terhére nem lehetséges, ezért tovább keresik a megoldást a problémára – mondta el az illetékes.

„Valószínűleg mégiscsak meg kell fontolnunk a belső tartalékok bevonásának lehetőségét, a villamosenergia-tarifa felülvizsgálatát. Nemrég az NBU (Ukrán Nemzeti Bank – a szerk.) a tarifa fokozatos emelését jósolta a következő néhány évben. Mivel a villamosenergia-létesítmények helyreállításához valóban jelentős anyagi forrásokra van szükség, ennek az emelésnek az első ütemét talán már az idén érdemes elvégezni” – jelezte Szlobogyan.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)