A teljes körű háború kezdete óta 1,4 millió új adósság keletkezett

2024. február 16., 18:52 , 1197. szám

A teljes körű háború kezdete óta az ukrán polgárok 1,4 millió új tartozást halmoztak fel az Opendatabot nyílt adatplatform szerint – írja a forbes.ua. A legtöbb ezek közül az állammal szemben fennálló tartozás (az összes eset 21,9%-a).

Jelenleg összesen mintegy 8,9 millió tartozás szerepel a nyilvántartásban. Összehasonlításképpen: 2020-ban a tartozások száma még nem érte el az ötmilliót. A teljes körű háború kirobbanása óta a lista 1,4 millió új adóssággal bővült. Az új tartozások túlnyomó többsége – 1,2 millió, avagy 80% – tavaly keletkezett.

Legnagyobb mértékben – 38%-kal, illetve 30%-kal – a közigazgatási (adminisztratív) szabálysértési bírságok miatti (az összes tartozás 18%-a) és a kommunális szolgáltatások utáni (az összes tartozás 7,5%-a) tartozások száma nőtt. Negyedével gyarapodott a közlekedési szabálysértési bírságok utáni hátralékok száma (az összes tartozás 19,7%-a).

A téma azért került ismét előtérbe, mert 2024 februárjától adósságaik miatt ismét lekapcsolhatják a polgárok közüzemi szolgáltatásait, letilthatják a bankkártyáikat, és kamatot számíthatnak fel tartozásaik után. A kormány 1 405. számú határozatával visszavonta a közüzemi szolgáltatásoknak a felhalmozott lakossági tartozások miatti lekapcsolására bevezetett moratóriumot. Ez a határozat nem terjed ki a belső menekültekre és az ideiglenesen megszállt területeken vagy a háborús övezetekben élőkre.

Csaknem két évig a megyei áramszolgáltatóknak (Oblenerho) nem volt joga lekapcsolni adósságaik miatt a lakossági fogyasztókat. Ennek eredményeként a háztartások tartozásai 15 milliárd hr-val nőttek. Ez arra késztette a kormányt, hogy visszavezesse a szigorú szankciókat – állapítja meg a forbes.ua.

 (hk/forbes.ua)