Amerikai segély Ukrajnának: A kongresszus márciusig szünetet tart

2024. február 16., 11:50

Az Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza február 28-ig szünetre ment, anélkül fejezve be a munkát, hogy tárgyalt volna a szövetségeseknek, köztük Ukrajnának nyújtandó segélyekről szóló törvényjavaslatról – írja a korrespondent.net a Voice of America nyomán.

Ezért nem várható, hogy a következő hetekben a probléma megoldódik. Sőt, amikor a törvényhozók február végén újra munkához látnak, a fő kérdés ismét az lesz, hogy elkerüljék a kormányzat leállását (shootdown) az Egyesült Államokban.

Korábban arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa két „B-tervről” is tárgyal, ami az Ukrajnának nyújtandó segélyt illeti. A törvényjavaslat elfogadásának egyik módja egy eljárás, amellyel a bizottságok és a képviselőház elnökének megkerülésével bocsátanák szavazásra a dokumentumot.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok Szenátusa február 13-án támogatta azt a csomagot, amely több mint 60 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának – főként katonai segély formájában. De a szenátus döntése nem elegendő a pénz kiutalásához, a törvényjavaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

(korrespondent.net/Kárpátalja)