Nyitásra szólították fel a parlamentet

2024. február 15., 12:19 , 1197. szám

A Legfelső Tanács 11. ülésszakának első napján (február 6.) újságírók és számos civil szervezet képviselői felszólították a parlamentet, hogy váljék nyitottabbá a média és a társadalom számára – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP).

A közös nyilatkozat arra kéri a Legfelső Tanácsot, hogy „térjen vissza tevékenységében a nyitottság elveinek biztosításához”.

A szerzők egyebek mellett szorgalmazták:

– biztosítsák, hogy az újságírók jelen lehessenek a Legfelső Tanács ülésein és érintkezhessenek a képviselőkkel a parlament folyosóin;

– időben hozzák nyilvánosságra a Legfelső Tanács üléseinek napirendjét;

– mozdítsák elő és támogassák a társadalmi szervezetek jelenlétét a parlamenti bizottsági üléseken.

A közlemény szerzői szerint az újságírók bebocsátása a parlament épületébe, a megvitatni tervezett törvényjavaslatok listájának időben történő közzététele társadalmilag fontos információkhoz juttatja a polgárokat.

„Ugyancsak fontos, hogy a civil társadalom képviselői is részt vegyenek a parlamenti bizottságok ülésein, állást foglaljanak a nyilvántartásba vett törvényjavaslatokkal, kidolgozandó kezdeményezésekkel kapcsolatban” – áll a felhívásban.

A parlamentnek ez a nyitottsága – a biztonsági intézkedések foganatosítása mellett – a felhívás aláírói szerint növelni fogja a társadalom bizalmát a testület iránt, valamint elősegíti a civil szervezetek és a képviselők együttműködését.

A szerzők kifejtik: míg a korlátozások 2022-es bevezetése az Oroszországi Föderáció inváziója miatt indokolható volt nemzetbiztonsági szempontokkal, a parlament zárt üzemmódú működése ma számos kérdést vet fel.

„Árt a demokráciának, hogy az újságírók nem jutnak be a Legfelső Tanácsba. Mi értelme a média parlamenti jelenlétének veszélyéről beszélni, amikor a társadalom élőben értesül a törvénytervezetek megvitatásának menetéről és eredményeiről a népképviselők tudósításaiból a közösségi oldalakon?

Ráadásul a parlament az érintettek számát tekintve túl nagy struktúra ahhoz, hogy ülései észrevétlenül zajlodjanak. Ezért ahelyett, hogy fenntartanák a jelenlegi helyzetet, miszerint az újságírók nem juthatnak be a parlament épületébe, érdemes megvitatni a biztonsági intézkedéseket, például a menedékhelyek előkészítését” – mutattak rá egyebek mellett.

A felhívást aláírták többek között a Bihus.info, a Hromadske.ua, a Radio NV, a Vikna-novini, a Tekszti, az Ukrajinszke Rádió, az ICTV, a The Ukraїner, a The Kyiv Independent, a Szuszpilne, a Slidstvo.info, valamint a Ukrajnai Újságírók Nemzeti Szövetsége, az Újságírói Etikai Bizottság, a ZMINA Emberi Jogi Központ, az OPORA, az Avtomajdan stb.

(pszv/pravda.com.ua)