Az EU főképviselőjével tárgyalt az ukrán elnök

2024. február 14., 08:21 , 1197. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatáson tartózkodó Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, az Európai Bizottság alelnökével – jelentette weboldalán az Elnöki Hivatal február 7-én.

Tájékoztatásuk szerint az államfő köszönetet mondott Josep Borrellnek, amiért az Európai Unió folyamatosan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni küzdelmében.

„Köszönöm csapata ukrajnai látogatását. Köszönjük az ukrán nép támogatását. Mindig velünk volt a nehéz pillanatokban. A nehéz kihívások idején ön mindig Ukrajna, az ukránok oldalán állt az életért, a szuverenitásért és a függetlenségért vívott harcunkban” – mondta Volodimir Zelenszkij.

A felek kiemelt figyelmet fordítottak Ukrajna és az EU együttműködésére a biztonsági szférában, különös tekintettel az ukrán védelmi erők szükségleteire, ezen belül is az Ukrajna egymillió tüzérségi lőszerrel való ellátását célzó uniós tervre. Az EU főképviselője arról biztosított, hogy ez év végéig leszállítják Ukrajnának az ígért egymillió tüzérségi lőszert. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy folytatódik Ukrajna pénzügyi támogatása az Európai Unió részéről.

Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajnát a tüzérségi lőszerek exportjának kiemelt célországaként kell meghatározni, és növelni szükséges az EU-tagországok részéről a megrendelések és szerződések számát ezek gyártására.

„A jelenlegi biztonsági kihívásokra tekintettel a tüzérségi lőszerek harmadik országokba irányuló exportjának leállítása az egyetlen lehetséges helyes megoldás” – jelentette ki Ukrajna elnöke.

(ntk/president.gov.ua)