Az ajándékba kapott pénzről

2024. február 13., 14:00 , 1196. szám

„Rokonaimtól, akiknek jobban megy a soruk, kaptunk ajándékba némi pénzt autóvásárlásra. Az összeg éppen akkora, hogy a bankban biztosan megkérdezzék, hogy honnan van, ha el akarom helyezni a számlámon. Mit javasol, mit tegyek?”

– Célszerű dokumentálni a pénz eredetét. Erre az önéhez hasonló esetben az ajándékozási szerződés tűnik a legmegfelelőbbnek. Amennyiben a polgárok nem adózó minimális jövedelmének (17 hrivnya) ötvenszeresét (850 hr) meghaladó összeg ajándékozásáról van szó, a szerződés írásban köttetik, és közjegyző által hitelesítendő. A szerződés birtokában nem okozhat problémát a pénz elhelyezése a banki betétszámlán.

Ebben az esetben azonban fel kell tüntetnie a kapott összeget az adóbevallásában is, s meg kell fizetnie utána az adókat. Kivéve, ha ön mentesül az adófizetés alól, vagy a törvény az adott esetben nullakulcsos adót állapít meg. Az Adótörvénykönyv 174. cikkelye értelmében az adót a megajándékozott személynek kell megfizetnie.

Az első és másodfokú hozzátartozóktól kapott ajándék után nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Az elsőfokú hozzátartozók a gyermekek, beleértve az örökbe fogadott gyermekeket is, a házastárs, valamint a szülők. A másodfokú hozzátartozók közé tartoznak az édestestvérek, valamint a nagyszülők anyai és apai ágon. A tőlük kapott ajándékot nem kötelező feltüntetni az adóbevallásban, illetve adóbevallást sem kell benyújtani, ha az adott személy egyéb okból nem köteles ezt megtenni.

Az ajándékozó harmadfokú és további hozzátartozói 5%-os személyi jövedelemadót és 1,5%-os katonai illetéket fizetnek az ajándék után, s ezt már fel kell tüntetniük az adóbevallásban.               

hk