NBU: Idén mérsékelten gyorsul az infláció

2024. február 4., 19:21

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) inflációs jelentése szerint idén mérsékelten gyorsul az infláció, de már 2025-ben a célsávon belül lesz – írja az Ekonomicsna Pravda a jegybank sajtószolgálata nyomán.

Az elmúlt év végére a fogyasztói infláció éves összevetésben 5,1%-ra lassult a következők miatt:

- jelentős élelmiszer-kínálat;

- az üzleti kiadásokra nehezedő nyomás enyhülése;

- az árfolyam-stabilitás megőrzése.

„2024 első hónapjaiban a jelenlegi szint közelében marad (az infláció – a szerk.), az év második felében azonban mérsékelten nőni fog, és az év végén eléri a 8,6 százalékot” – közölte az NBU.

Ezt elsősorban a rendkívül kedvező időjárási viszonyok élelmiszerellátásra gyakorolt hatásának kimerülése és az üzleti kiadások, köztük a munkaerőköltségek növekedése fogja előidézni.

A biztonsági kockázatok mérséklődésével az infláció 2025-ben 5,8%-ra lassul, és 2026-ban visszatér az 5%-os célhoz. Ezt várhatóan elősegíti mind a külső inflációs nyomás mérséklődése, többek között az energiaforrások árának csökkenése miatt, mind az NBU következetes monetáris politikája.

A mérsékelt infláció 2024-es megőrzése és a következő években (az inflációs) cél elérése érdekében az NBU monetáris politikája továbbra is az árfolyam-stabilitás támogatására fog irányulni. Az NBU fontos feladata marad a hrivnya eszközök vonzerejének megőrzése: a hrivnyabetétek kamatának fenntartása olyan szinten, amely megvédi a hrivnya megtakarításokat az inflációs értékvesztéstől” – tette hozzá a jegybank.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)