Miniszter: A költségvetés tartalmazza a nyugdíjak indexálásához szükséges forrásokat

2024. február 2., 11:50 , 1195. szám

Az állami költségvetés tartalmazza az ukrajnai nyugdíjak indexálásához szükséges forrásokat. Pénzhiány esetén a pótlólagos szociális támogatási programok, „kiváltságok” forrásait fogják megnyirbálni – jelentette ki Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter a podrobnosti.ua-nak adott interjújában, amelyet az RBK–Ukrajina is idéz.

A miniszter szerint elegendő forrás áll rendelkezésre a költségvetésben az alapvető kiadásokra. Ha azonban radikálisan megnő a szociális segélyben részesülők száma, akkor természetesen felülvizsgálják a kiadásokat oly módon, hogy azokat részesítsék előnyben, akik számára ez a túlélés fő forrása.

Közlése szerint „bizonyos kiváltságokat” nyirbálhatnak meg. „Akiknél ezek valamiféle pótlékot jelentenek – ilyenek például a bírósági határozatok emberek bizonyos kategóriáinak nyugdíjemeléséről –, nyilván a juttatások várni fognak a sorukra, és a túlélés szempontjából elsődleges fontosságú kiadások élveznek majd előnyt – mondta el a miniszter.

Korábban Zsolnovics nem zárta ki, hogy 2024-ben nem kerül sor a nyugdíjak március 1-jére tervezett indexálására, ha késik a Nyugat pénzügyi segítsége. Az alapnyugdíjakra azonban szerinte lesz pénz. Denisz Smihal miniszterelnök viszont azt állította, hogy a kormány ebben az évben biztosítja a nyugdíjak és juttatások időben történő kifizetését, márciusban pedig sor kerül az előbbiek indexálására, ahogyan azt a törvények előírják.

(pszv/rbc.ua)