Ukrajna megkapja az 50 milliárd eurót Brüsszeltől

2024. február 1., 13:09 , 1196. szám

Az Európai Unió (EU) tagállamainak vezetői az Európai Tanács (ET) múlt csütörtöki rendkívüli ülésén megállapodtak a már korábban bejelentett 50 milliárd eurós segélycsomag kiutalásáról Ukrajnának – jelentette be Charles Michel, az ET elnöke február 1-jén.

Mind a 27 vezető, köztük Magyarország is hozzájárult a támogatás elkülönítéséhez az EU költségvetéséből Ukrajna számára a Ukraine Facility program keretében.

„Ez állandó, hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában; tudjuk, mi forog kockán” – értékelt Michel a X-en.

A finanszírozás négy évre szól. Az MTI szerint az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomag 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást (az uniós költségvetés terhére), valamint 33 milliárd euró hitelt tartalmaz.

A támogatásnak feltételei vannak. A Jevropejszka Pravda (JP) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság évente jelentést készít Ukrajna pénzügyi támogatásáról, amelyet az ET megvitat, két év múlva pedig felülvizsgálhatják a finanszírozást, ha szükségesnek mutatkozik.

„Ukrajna támogatásának e program keretében előfeltétele, hogy Ukrajna továbbra is támogassa és tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat, köztük a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint garantálja az emberi jogok tiszteletben tartását, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait is” – áll egyebek mellett az ET ülésének eredményeit összegző dokumentumban.

Kezdetben az volt a terv, hogy a segélyt egyenlő éves részletekben folyósítják. Ám az ukrán kormány azzal a javaslattal fordult Brüsszelhez, hogy az első két évben nagyobb segélyrészleteket folyósítsanak. Kijevben arra számítanak, hogy 2024-ben mintegy 18 milliárd eurót kaphatnak az EU-tól, vagyis körülbelül ugyanannyit, mint 2023-ban – emlékeztet a BBC News Ukrajina.

Ez Ukrajna számára rendkívül fontos döntés, mert az ország a háborús körülmények között nagyban függ a nyugati adományozóktól, akik a költségvetési kiadások mintegy felét finanszírozzák. Az amerikai támogatások megítélésének jelenlegi elakadása miatt az uniós pénzek kiutalásának további késése súlyos problémákhoz vezethetett volna Ukrajnában a fizetések, a nyugdíjak és más kritikus kiadások elmaradásának formájában – mutat a rá a brit közszolgálati média.

Ukrajna számára a pénzügyi támogatás legalább annyira fontos, mint a katonai segítségnyújtás és az Oroszország elleni szankciók – írta Volodimir Zelenszkij elnök a X-en az ET döntését kommentálva.

„Köszönettel tartozom Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és az EU vezetőinek, hogy létrehozták Ukrajna számára az 50 milliárd eurós Ukraine Facility pénzügyi eszközt a 2024–2027 közötti időszakra” – fogalmazott.

Zelenszkij szerint nagyon fontos, hogy a döntést mind a 27 uniós vezető megszavazta, ami „ismét bizonyítja az EU erőteljes egységét”.

(ntk/bbc.com/eurointegration.com.ua/MTI)