Körvonalazódik a nyugdíjak indexálásának mértéke

2024. január 18., 12:16

Idén az ukrajnai nyugdíjak indexálásának hozzávetőleges mértéke 13% lesz. A pontos adatok február közepén válnak ismertté – jelentette ki Darina Marcsak szociálpolitikai miniszterhelyettes január 10-én az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

„2024-ben indexálást is tervezünk. A pontos összeget a makrogazdasági mutatók alapján számítjuk ki, amelyek február közepén válnak ismertté. Előzetesen azonban hozzávetőleg 13%-os emelésre számítunk” – mondta Marcsak.

Szerinte ez megvédi a nyugdíjasokat a „korábbi években tapasztalt” inflációtól.

Marcsak egyben biztosított, hogy nem várható a lakás- és kommunális szolgáltatások támogatásának, a szubvenciónak a csökkentése.

„Éppen ellenkezőleg, 2024-re a lakáscélú és kommunális támogatásokkal összefüggő kiadások emelését terveztük az állami költségvetésben” – tette hozzá.

Korábban Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter nem zárta ki, hogy nemzetközi pénzügyi segítség hiányában 2024-ben nem kerül sor a nyugdíjak indexálására. Denisz Smihal miniszterelnök viszont azt állította, hogy a kormány ebben az évben biztosítja a nyugdíjak és juttatások időben történő kifizetését.

 (pszv/korrespondent.net)