János vitéz színcert Munkácson és Jánosiban

2024. január 18., 18:20 , 1194. szám

A Kárpátaljai KultúrKaraván és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közös szervezésében került sor január 16–17-én a János vitéz színcert kárpátaljai bemutatójára. Az előadást január 16-án a Munkácsy Mihály Magyar Házban láthatta a közönség, míg január 17-én Jánosiban a Helikon Hotelben adták elő Petőfi Sándor alkotását.

Amíg kedden a munkácsi magyar ház dísztermének nézőtere telt zsúfolásig, addig szerdán a Helikon Hotel rendezvénytermének sorait foglalták el a különleges előadásra érkezők, akiket elsőként Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője köszöntött, átadva Bacskai József ungvári magyar főkonzul szívélyes üdvözletét. A magyar diplomata felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Magyar Országgyűlés a 2022-es és a 2023-as évet Petőfi-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. „Petőfi Sándor egy kiemelkedő korszak kiemelkedő embere volt a maga hozzáállásával, világlátásával, társadalomkritikájával, a szerelemről, a magyar tájról, a szülőföldről, az Alföldről és a szabadságról, küzdelemről alkotott sok-sok versével, szellemi tanítója és egyben példaképe volt a magyarság generációinak. Petőfi életútja és versei, személyes példája a ma emberének azt üzeni, hogy nemcsak jobban, okosabban kell élni, hanem jobbá, műveltebbé is kell válnunk, és jobbá, szebbé kell tenni világunkat” – emelte ki beszédében Gyebnár István.

Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletei számos színes programmal méltatták a híres magyar költő emlékét: kiállításokat, filmvetítéseket szerveztek, rendszeresen jelentették meg Petőfi Sándor verseit közösségimédia-felületeiken, csendes koszorúzásokkal emlékeztek a költő születésének évfordulójára Kárpátalja-szerte, s az ungvári Kárpáti Kiadóval együttműködve megjelentették Petőfi Sándor Az Apostol és a János vitéz című elbeszélő költeményeit ukrán–magyar nyelven. Ennek a programsorozatnak a záróakkordja a János vitéz ütőhangszerekre és énekre adaptált előadás. „Ez egy kicsit más, nem szokványos; formabontó, modern, mint amilyen saját korában maga Petőfi is volt” – tette hozzá Gyebnár István, majd köszönetet mondott a Kárpátaljai KultúrKaraván csapatának, hogy partnereik voltak a szervezésben.

A „költőfejedelem” Petőfi Sándor egyik kiemelkedő alkotása, a János vitéz három elismert művész adaptációjában hangzott el. Mogyoró Kornél, a Kult50 tagja, többszörös Magyarország legjobb ütőhangszerese díjas ütőhangszeres, zeneszerző egyik zenei projektje Petőfi Sándor János vitéz című művének megzenésítése ütőhangszerekre és énekre, s ebben partnerei Tarján Veronika, a Fonogram díjas Veronaki zenekar énekese, frontembere és Orosz Ákos Junior Prima, Soós Imre- és Kaszás Attila-díjas színész, szövegíró, dalszerző, a Vígszínház társulatának tagja. A színcert műfaj a színház és a koncert keveredésére utal, hiszen a mintegy másfél órás előadásban Petőfi 1844-ben írt örökbecsű műve hol prózában, hol énekelve jelenik meg olyan különleges ütőhangszerek kíséretével, mint például a handpan, a steel drum, a waterphone, a kalimba vagy a berimbau, melyeket Mogyoró Kornél egy looperen keresztül élőben, több sávra rögzítve játszott fel, így állítva elő akár nagyzenekari hangzást, melynek eredményeként a trió a zenén keresztül egészen Tündérországig repítette a hallgatóságát.

Az előadást követően Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván vezetője elmondta: az elmúlt év meglehetősen aktívan telt számukra, hiszen több mint 60 rendezvényt valósítottak meg, s ezzel összesen 6 500 embert sikerült „megmozgatniuk”. „A mai alkalom Magyarország Ungvári Főkonzulátusának támogatásával jött létre, s egy olyan Petőfi Sándor János vitéz-feldolgozást hoztunk el, amiben találkoznak a szöveg, a zene és a hangok, s egyszerre láthatunk kicsit színházat és koncertet” – fogalmazott Kudlotyák Krisztina, majd köszönetet mondott az előadóknak, hogy általuk a közönség „elutazhatott” Tündérországba, a remény országába.

A Kárpátaljai KultúrKaraván programjai folytatódtak, a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én Munkácson, majd január 23-án Jánosiban Csík János és a Mezzo zenekar adott koncertet.                    

lexi