A próbaidős felügyeletről

2024. január 9., 13:42 , 1191. szám

„Olvastam, hogy új büntetést vezetnek be. Mi az a »пробаційний нагляд«?”

– A Legfelső Tanács 2023 augusztusában elfogadta, az államfő pedig szeptemberben aláírta az Ukrajna Büntető törvénykönyvének, Büntetőeljárási törvénykönyvének és egyéb törvényi rendelkezéseinek módosításáról a büntetőjogi szankciók fajtáinak tökéletesítésével kapcsolatban című jogszabályt (Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань). E törvény bevezeti a főbüntetés egy új típusát (fajtáját) – пробаційний нагляд –, amit talán próbaidős felügyeletnek fordíthatnánk. A magyar büntetőjogban és a büntetés-végrehajtásban pártfogó felügyeletként ismert hasonló intézkedés, amelyet a köznyelvben utógondozásként is emlegetnek. A törvény elfogadása után hat hónappal, 2024. március 28-án lép hatályba.

A próbaidős felügyelet meghatározását a Büntető törvénykönyv (Кримінальний кодекс України) 59-1-es cikkelye fogja tartalmazni. A cikkely 1. pontja szerint a próbaidős felügyelet az elítélt törvényben meghatározott jogainak és szabadságainak bírósági ítélettel elrendelt korlátozása felügyeleti és szociális nevelő intézkedések alkalmazása útján, a társadalomtól való elszigetelés nélkül. Egyesek a büntetésnek ezt az új típusát a szabadságkorlátozás és a szabadságvesztés alternatívájának tekintik a kisebb súlyú bűncselekményt elkövetők esetében.

A próbaidős felügyeletet egytől öt évig terjedő időtartamra szabhatják majd ki. Fiatalkorúak esetében egytől két évig terjedő időtartamra rendelhető el a próbaidős felügyelet. Nem szabható ki próbaidős felügyelet olyan személyre, aki e büntetés letöltése közben bűncselekményt követ el.

A próbaidős felügyelettel a bíróság által az elítéltre rótt kötelezettségek:

• rendszeres jelentkezési kötelezettség az illetékes hatóságnál;

• a lakhely, munkahely (vagy az oktatás helye) változásának kötelező bejelentése a próbaidőt felügyelő hatóságnál;

• az illetékes hatóság hozzájárulása nélkül az elítélt nem hagyhatja el Ukrajnát.

Ezenkívül a bíróság határozatával további kötelezettségeket is róhat az elítéltre, többek között:

• kötelezhető elektronikus ellenőrzési és felügyeleti eszköz használatára, valamint a bírósági határozatban megjelölt lakcímen való tartózkodásra;

• köteles betartani a bíróság által meghatározott, bizonyos cselekmények végzésére, a kommunikáció, a mozgás és a szabad­idős tevékenységek korlátozására vonatkozó rendelkezéseket;

• köteles munkába állni, vagy a próbaidős felügyeletet gyakorló hatóság vezénylése alapján köteles nyilvántartásba állni az állami foglalkoztatási szolgálatnál munkanélküliként, és elhelyezkedni, ha állást (munkát) kínálnak fel a számára;

• köteles eleget tenni a próbaidős programban előírt intézkedéseknek;

• köteles alávetni magát gyógykezelésnek kábítószer- és alkoholfüggőség, a pszichoaktív anyagok használatának következményeként előálló mentális és magatartási zavarok vagy más személyek egészségére veszélyt jelentő betegség esetén.

Az elektronikus ellenőrzési és felügyeleti eszköz használatának kötelezettségét a bíróság egy hónaptól egy évig terjedő időtartamra rendelheti el.

Halmazati büntetés kiszabásakor egy nap szabadságvesztés két nap próbaidős felügyeletnek fog megfelelni.

Amint azt az illetékesek többször is megfogalmazták, ez a törvény a büntetés-végrehajtási rendszer munkáját hivatott optimalizálni, és ami talán a legfontosabb: a büntetésnek ez a típusa nem jár a személynek a társadalomból való kiszakításával. Szakértők ugyanis megállapították, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben eltöltött rövid idő is alapjaiban változtathatja meg az embert. Arról nem is szólva, mutatnak rá, hogy a szabadságvesztés letöltése után esetenként jelentős pótlólagos forrásokat igényel a személy visszailleszkedése a társadalomba.

Érdemes sorra venni – a teljesség igénye nélkül –, hogy milyen bűncselekményekért szabható majd ki a próbaidős felügyelet: szándékos súlyos testi sértés a szükséges védekezés határainak túllépése esetén; a bűncselekményt elkövető személy őrizetbe vételéhez szükséges intézkedések határainak túllépése; szándékos könnyű testi sértés; tettlegesség; családon belüli erőszak; halálos fenyegetés; humán immundeficiencia-vírussal (HIV) vagy más gyógyíthatatlan fertőző betegséggel való fertőzés vizsgálati eredményének nyilvánosságra hozatala; más megfertőzése nemi betegséggel, amennyiben a fertőző tudatában van a fertőzöttségének; segítségnyújtás elmulasztása életveszély esetén, illetve egészségügyi dolgozó által a betegnek; véradásra kényszerítés; gyermekek kizsákmányolása; nemi közösülésre, házasságra kényszerítés; levéltitok megsértése; tartásdíjfizetés alóli kibújás; az örökbefogadás titkának nyilvánosságra hozatala; az újságírók szakmai tevékenységének akadályozása; a munkaügyi jogszabályok súlyos megsértése; bér, ösztöndíj, nyugdíj vagy törvényben meghatározott egyéb kifizetések folyósításának elmulasztása; vallási épületek vagy istentiszteleti helyek rongálása; a magánélet sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jog megsértése; lopás, rablás, huliganizmus és csalás; csempészés, humanitárius segélyek és jótékony adományok törvénytelen haszonszerzés céljából történő felhasználása; bűncselekmény útján szerzett vagyon legalizálása (pénzmosás); üzleti és banktitok felfedése; fa illegális kivágása, szállítása, tárolása és értékesítése; orvvadászat és orvhalászat; nyilvános felhívás terrortámadás elkövetésére; fegyverek törvénytelen kezelése; csoportosan elkövetett közrendsértés, garázdaság, sírgyalázás; pornográf termékek behozatala, előállítása, értékesítése és terjesztése; bordélyházak létrehozása, fenntartása és kerítés; kábítószerek, pszicho­tróp anyagok vagy analógjaik illegális előállítása, készítése, beszerzése, tárolása, szállítása vagy továbbítása nem értékesítés céljából stb.

hk