Smihal: Időben folyósítjuk a nyugdíjakat és a támogatásokat

2024. január 6., 13:09

Az ukrán kormány gondoskodik a nyugdíjak és juttatások időben történő kifizetéséről ebben az évben – jelentette ki a miniszteri kabinet január 3-i, szerdai ülésén Denisz Smihal miniszterelnök, akit a korrespondent.net idéz.

A kormányfő megjegyezte, hogy tavaly az állam példamutatóan teljesítette szociális kötelezettségeit. A szociális juttatások az összevont költségvetés kiadásainak több mint 12%-át tették ki.

„Idén ez lesz az egyik prioritásunk. Időben folyósítjuk a nyugdíjakat és a támogatásokat. Rendelkezünk belső erőforrásokkal, valamint partnereink támogatásával” – biztosított Smihal.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy 2024. január 1-jétől számos szociális normát aktualizáltak Ukrajnában, köztük a minimálbért és a létminimumot.

„A minimálbér 6%-kal, 6 700 hrivnyáról 7 100 hrivnyára emelkedett. Tavasszal újabb emelés van tervben. A létminimum átlagosan 12%-kal 2 920 hrivnyára emelkedett. A minimális nyugdíj Ukrajnában 2 093 hrivnyáról 2 361 hrivnyára nőtt. A nyugdíjakat március 1-jétől tervezik indexálni” – emlékeztetett Smihal.

Korábban Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter nem zárta ki, hogy nemzetközi pénzügyi segítség hiányában 2024-ben nem kerülhet sor a nyugdíjak indexálására.

(korrespondent.net/Kárpátalja)