A Külügyminisztérium magyarázatot fűzött az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatához az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások „csökkentéséről”

2024. január 6., 11:50

Ukrajna Külügyminisztériuma Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő kijelentésére reagált, miszerint Washington nem fogja a 2022-23-as szinten fenntartani Ukrajna katonai finanszírozását – írja a Jevropejszka Pravda (JP) Oleh Nikolenkóra, az ukrán külügyi tárca szóvivőjére hivatkozva.

Miller egy előző napi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fogja támogatni Ukrajna katonai finanszírozását a 2022-23-as szinten, mivel igyekszik segíteni Ukrajnát saját hadiipari bázisának fejlesztésében. Ezért lényegében arról van szó, hogy az USA ahelyett, hogy kész fegyvereket szállítana, Ukrajnában gyártja majd azokat.

Nikolenko megjegyezte, Miller kijelentését nem szabad úgy felfogni, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll csökkenteni Ukrajna támogatását.

„Az Egyesült Államok kapcsolataink valamennyi szintjén világos jelét adja, tisztában van annak rendkívüli fontosságával, hogy országunknak minden szükséges katonai és pénzügyi segítséget biztosítson a győzelemhez” – fogalmazott az ukrán Külügyminisztérium képviselője.

Nikolenko hozzátette, Miller a segélyezés átalakítását csak akkorra helyezte kilátásba, amikor Ukrajna „önállóan megbirkózik szükségleteivel”.

„Addig pedig, amíg szükségünk van a támogatásra, rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa mielőbb döntsön az Ukrajnának nyújtandó segélyek további finanszírozásáról a bejelentett összegben. Ukrajna támogatása nem jótékonyság. Ez mindenekelőtt befektetés az amerikai nemzetbiztonságba és a világdemokrácia védelmébe” – hangsúlyozta.

A JP emlékeztet, Matthew Miller kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fogja támogatni Ukrajna katonai finanszírozását a 2022-2023-as szinten, mert igyekszik segíteni Kijevet saját hadiipari bázisának kiépítésében.

Korábban a Fehér Ház jelezte, hogy nincs pénz újabb katonai támogatásra Ukrajna számára, amíg az Egyesült Államok Kongresszusa jóvá nem hagyja a további finanszírozást.

Ezt megelőzően Joe Biden amerikai elnök a december 29-i Ukrajna elleni nagyszabású orosz rakétatámadást kommentálva hangsúlyozta, hogy a Kongresszusnak mielőbb jóvá kell hagynia a Kijevnek nyújtandó további segélyeket.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)