Erre kerestünk rá a Google-ban 2023-ban

2024. január 6., 17:35

A Google közzétette az ukrajnai felhasználók kereséseinek 2023. évi végső rangsorát. Az ukránokat leginkább a háborúval kapcsolatos témák érdekelték – közölte a RBK–Ukrajina a Google tájékoztatása alapján.

A világhálós keresések éves rangsora azon alapul, hogy a különböző kategóriákban mely kifejezések, kulcsszavak, fogalmak bizonyultak a legnépszerűbbeknek. E keresések összesítése és elemzése eredményeként a rangsor nemcsak a keresési trendeket jelzi, hanem azt is, hogy mi foglalkoztatja az embereket manapság leginkább.

Az év meghatározó pillanatai kategóriában a „Légiriadók térképe” keresés lett az első. A második helyen az „Áramkikapcsolási ütemterv”, a harmadikon pedig a „Prigozsin” keresés végzett. Az év felkapott keresései között szerepelt még: „Chat GPT”, Oppenheimer”, „Deep State”, „Izrael”, „Szoledar”, „Kahovkai Vízerőmű” és „Eurovízió 2023”.

A személyek, akik iránt a leginkább nőtt az érdeklődés kategóriában Rusztem Umjerov védelmi miniszter végzett az élen. A további sorrend: 2. Szpartak Szubbota, 3. Olekszij Aresztovics, 4. Olekszandr Uszik, 5. Vlagyimir Putyin. Az első tízbe került még Mihajlo Mudrik, Kirilo Budanov, Dmitro Linartovics, Irina Farion és Harik Bircsa.

Ami a 2023-ban elhunytakat illeti, a legtöbben Jevgenyij Prigozsinra, az orosz zsoldosvezérre, Nyina Matvijenko énekesnőre és Denisz Monasztirszkij belügyminiszterre kerestek rá. Az első tízben végzett még: Vladlen Tatarszkij, Valentin Judaskin, Matthew Perry, Toto Cutugno, Szerhij Szivoho, Vahtang Kikabidze és Tina Turner.

Film kategóriában 2023-ban az ukránokat leginkább Christopher Nolan új alkotása, az Oppenheimer érdekelte, amely az atombomba létrehozásának történetét meséli el. Az első tízbe került még az Avatar 2 – A víz ösvénye, a Mavka ukrán animációs film, a Halálos iramban 10, a John Wick 4, az év legtöbb bevételt hozó filmje, a Barbie, az Öt éjjel Freddy pizzázójában, Antonio Lukich ukrán rendező Luxembourg, Luxembourg című tragikomédiája, a Cseburáska filmváltozata és A Galaxis őrzői 3.

Ez az egyik olyan kategória, amelyben a Google a magyar felhasználókról is közöl adatokat. Íme a 10 film, amelyre Magyarországon kerestek rá a leggyakrabban: 1. Oppenheimer, 2. Barbie, 3. Avatar 2, 4. Megfojtott virágok, 5. John Wick 4, 6. Meg 2, 7. Creed 3, 8. Sikoly 6, 9. Minden, mindenhol, mindenkor, 10. A Galaxis őrzői 3.

A televíziós sorozatok közül Ukrajnában és Magyarországon egyaránt a Wednesday végzett az élen.

Az Év vásárlása kategóriában az ukránokat leggyakrabban az érdekelte tavaly, hogy hol lehet kálium-jodidot kapni. Ugyancsak sokan kerestek rá a „generátor”, „Online jegyek az Ukrzaliznicjára”, az „új iPhone-modell” és a „powerbank” kifejezésekre.

Tavaly az ukrajnai felhasználók legtöbbször a hepatitis A és a Hamasz kifejezések, valamint a РЕБ rövidítés jelentésére voltak kíváncsiak. Ezenkívül megpróbálták kideríteni, hogy mit jelentenek a „Redan”, „Makeba” és „ІПСО” kifejezések.

(zzz/rbc.ua/trends.google.hu)