Tartásdíjfizetés a felnőtt tanuló gyermek után

2023. december 19., 11:50 , 1189. szám

„Mióta a fiam 18 éves lett, a volt férjem nem fizeti a tartásdíjat, pedig úgy tudom, hogy egészen addig jár a pénz, amíg a gyerek tanul. Mi az igazság? Hogy vegyem rá az exemet, hogy fizessen?”

– Röviden összefoglalva: a Családi törvénykönyv (Сімейний кодекс України – a továbbiakban: Cstk.) 198. cikkelye előírja, hogy a szülők kötelesek eltartani a tanulmányaikat folytató felnőtt gyermekeiket. Ha a nagykorú gyermek továbbtanul, és ezzel összefüggésben anyagi segítségre szorul, a szülők huszonharmadik életévük betöltéséig kötelesek őt eltartani, amennyiben anyagi segítséget tudnak nyújtani a számára. A tartásdíjra való jogosultság a tanulás befejezése vagy megszakadása esetén megszűnik. Az a szülő, akinél a gyermek él, sőt maga a tizennyolcadik életévét betöltött gyermek is, aki folytatja tanulmányait, jogosult a bírósághoz fordulni a tartásdíj megítélése iránti keresettel.

A továbbtanuló felnőtt gyermeknek megítélhető tartásdíj a Cstk. által biztosított egyik lehetőség a gyermek érdekeinek védelmére, annak biztosítására, hogy hozzájusson a szükséges forrásokhoz, mivel a képzés ideje alatt nincs önálló jövedelme, és rászorul szülei segítségére.

Megjegyezném, hogy a szülők kötelezettsége tanulmányait folytató nagykorú gyermekük eltartására nem a Cstk. XV. fejezetéből következik, mely előírja többek között a gyermek eltartását annak nagykorúságáig (180. cikkely), hanem a XVI. fejezetből, amely rögzíti egyebek mellett a szülők azon kötelezettségét, hogy a tanulmányaikat folytató nagykorú gyermekeiket eltartsák, amennyiben azoknak ehhez pénzügyi segítségre van szükségük tartásdíj formájában (lásd a Cstk. 199., 200., 201. cikkelyeit!).

A tartásdíj összegének meghatározásakor figyelembe kell venni többek között az oktatás, a tankönyvek, az oktatási intézménybe való eljutás, az ottani lakhatás költségeit. E fejezet normái ugyanakkor nem állapítanak meg önálló, a tartásdíjtól elkülönülő, azon felüli kötelezettséget, vagyis nem a szülők azon kötelezettségéről van szó, hogy hozzájáruljanak a gyermekük nevelésében különleges körülmények bekövetkezése miatt felmerült többletköltségekhez, amit a Cstk. 185. cikkelye ír elő számukra a gyermek nagykorúságáig.

Összefoglalva, a 18. élet­évük betöltését követően továbbtanuló gyermekek szüleik általi eltartásának kötelezettsége (a képzés formájától függetlenül) a következő jogi tények kötelező egyidejű fennállásából ered: 1. a gyermek elérte a nagykorúságot, elmúlt 18 éves, de 23 évesnél fiatalabb; 2. folytatja tanulmányait; 3. ezzel kapcsolatban fennáll az anyagi segítség iránti igény; 4. a szülőknek módjukban áll segítséget nyújtani (a szülőknek munkaképeseknek kell lenniük, és olyan keresettel kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi önmaguk és felnőtt gyermekeik eltartását).

A tartásdíj iránti keresettel a bírósághoz forduló személynek bizonyítania kell a fent említett, a tanulmányait folytató nagykorú gyermek utáni tartásdíj fizetésére jogosító tények fennállását. Vegyük hát sorra a bizonyítandó tényeket!

1. A gyermek elérte a nagykorúságot, elmúlt 18 éves, de 23 évesnél fiatalabb. Ezt a tényt egyszerű bizonyítani, hiszen mindössze csatolni kell a keresethez a nagykorú gyermek személyi igazolványának másolatát, valamint a gyermek születési bizonyítványának másolatát.

2. A gyermek folytatja tanulmányait. Annak alátámasztására, hogy a gyermek tanul, a kereset benyújtójának igazolást kell felmutatnia a bíróságnak attól az intézménytől, amelyben a tartásdíjra szoruló nagykorú gyermek tanulmányait folytatja. Fontos megjegyezni, hogy az igazolásban fel kell tüntetni, hogy a dokumentumot a bíróságnak való benyújtás céljából adták ki. Ezenkívül az igazolásnak félreérthetetlenül kell fogalmaznia azt illetően, hogy a gyermek a kereset benyújtásának időpontjában is az intézményben tanul, illetve fel kell tüntetni, mikor fejezi be tanulmányait. Ezeknek az információknak a hiányában könnyen megtörténhet, hogy a bíróság elutasítja a keresetet.

3. A tanulással kapcsolatban fennáll az anyagi segítség iránti igény. A tartásdíjfizetés iránti kereset benyújtásakor a felperes köteles igazolni, hogy szükség van a segítségre a tanulmányi időre, alá kell támasztani az igényelt tartásdíj összegét, valamint azt is, hogy a szóban forgó személy kifejezetten a tanulással kapcsolatos kiadásokra igényli a tartásdíjat (mivel a szülők mentesülnek a felnőtt gyermekük olyan többletkiadásaihoz való hozzájárulás kötelezettsége alól, amelyek nem kapcsolódnak az oktatásához). E körülmények bizonyításának elmulasztása miatt szintén elutasíthatja a keresetet a bíróság. Az igények alátámasztására megfelel minden dokumentum, amely igazolja a gyermeknek a tanulmányaival kapcsolatos kiadásait: igazolás a tandíjról (ha a gyermek térítéses képzésben vesz részt), a kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos kiadásokat számszerűsítő okirat vagy lakásbérleti szerződés, tankönyvvásárlási, étkezési, utazási kiadásokat feltüntető számlák stb.

4. A szülőknek módjukban áll megadni a kért segítséget. A Legfelsőbb Bíróság Plénumának vonatkozó határozata (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 15. 05. 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», 17. pont) szerint a tartásdíj összegének megállapításánál a bíróságnak figyelembe kell vennie: a gyermek és a tartásdíj folyósítójának egészségi állapotát, anyagi helyzetét; vannak-e az utóbbinak további kiskorú gyermekei, rokkant házastársa, szülei, felnőtt gyermekei; valamint az egyéb jelentőséggel bíró körülményeket. Ezért a bíróságnak a tartásdíj megítélésekor meg kell állapítania a tartásdíj fizetőjének és kedvezményezettjének anyagi helyzetét, hogy vannak-e a tartásdíj fizetőjének további eltartásra szoruló gyermekei, munkaképtelen házastársa, szülei, gyermekei, rendelkezik-e ingó és ingatlan vagyonnal, készpénzzel stb. Annak bizonyítása, hogy bizonyos okokból nem tud tartásdíjat fizetni, a tartásdíj fizetőjére hárul.

Hangsúlyoznám azonban, a felperes feladata annak bizonyítása, hogy a tanulmányait folytató felnőtt gyermek eltartásra szorul. Éppen ezért a keresethez benyújtásakor minden lehetséges bizonyítékot csatolni kell arra vonatkozóan, hogy a felperesnek nincs elégséges jövedelme a képzés finanszírozásához. Ilyen bizonyíték lehet például a tartásdíj igénylőjének/kedvezményezettjének bankszámlakivonata, munkahelyi fizetési kimutatása stb.

hk