Ötven tonna élelmiszerrel támogatják a KRE szeretetkonyháit

2023. december 19., 14:17 , 1190. szám

Harmincmillió forint értékű élelmiszer-adománnyal segíti az Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a Kárpátaljai Református Egyház  (KRE) szeretetkonyháit. A mostani adomány közel ötven tonnányi élelmiszeradagnak felel meg. A KRE püspöki hivatalában megtartott ünnepi eseményen jelen voltak az egyházmegye 24 szeretetkonyhát működtető gyülekezeteinek lelkészei is.

A sajtótájékoztató során dr. Czibere Károly, az MRSZ kuratóriumának elnöke megjegyezte: „A szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyházzal évek óta szoros együttműködésben van, és egyeztettünk, mire volna szükség. A mostani adventben az itt maradó idősek számára igyekeztünk segítséget nyújtani. 24 gyülekezetben szeretetkonyhák működnek nehéz körülmények között, fontos volt, hogy segítsünk nekik. Mi egy programot indítottunk Magyarországon, amihez csatlakoztak Erdélyben is, és több külhoni területről. Az eredménye az lett, hogy ötven tonna élelmiszert fogunk áthozni a következő időszakban a kárpátaljai református gyülekezet ingyenkonyhái számára” – fogalmazott dr. Czibere Károly.

A Magyar Református Szeretetszolgálat megalakulása óta az elsők között segíti a Kárpátaljai Magyar Református gyülekezeteket. Az ukrán háború kitörése óta közel 955 tonnányi élelmiszer-adománnyal segítették a helyieket. A mostani átadó alkalmával ünnepélyes keretek között a 24 gyülekezet lelkipásztorai aláírták a támogatási szerződéseket a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványával. Ennek értelmében a következő tíz hónapban közel 192 000 ezer ételadományt tudnak majd kiosztani a 24 gyülekezetben, ezzel is segítve az egyedül maradt időseket, és a nehéz körülmények között élő családokat. A mostani támogatás során összegyűjtött ötven tonnányi adományból hat tonnát magyarországi hátrányos helyzetű emberek készítettek. Az MRSZ évek óta olyan programot is működtet, mely által a hátrányos helyzetűeknek igyekszik munkát adni, ezáltal segítve őket, így ezen települések lakói is nagy szeretettel segítették a közös gyűjtést az általuk megtermelt és elkészített élelmiszerek által.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta: „Nagyon sok olyan ember él vidékünkön, akik koruk miatt vagy hátrányos helyzetük miatt rászorulnak a segítségre. Itt elsősorban az idős emberekre kell gondolni. Több mint ezer főt érint ez a jelenlegi tervek szerint, akik a 24 helyszínen működő ingyenkonyhákhoz tartoznak. Ebben nagy segítséget jelent nekünk az MRSZ ötven tonnányi élelmiszer-adománya, amely által a következő tíz hónapban biztosított a konyháink működése.”

A szerződések aláírását követően az MRSZ delegációja ellátogatott a beregszászi ingyenkonyhára, ahol hetente kétszer szállítanak ki meleg ebédet ötvenkét rászorulónak. Ezt követően a gáti óvodában Nyilas Misi-pakkokkal ajándékozták meg a gyermekeket.     

EV