Gulyás Gergely: A magyar–szerb kapcsolatok fenntartása miatt is fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában

2023. december 13., 11:29 , 1189. szám

A helyi érdekérvényesítés mellett azért fontos, hogy erős érdekképviselete legyen a vajdasági magyarságnak, hogy továbbra is jók legyenek a magyar–szerb kapcsolatok – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagybecskereken múlt pénteken.

Mint mondta, a magyar–szerb, illetve az anyaországi és a vajdasági magyarok közötti jó kapcsolatteremtésben mindig fontos közvetítő szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ).

Örömének adott hangot, hogy nagy számban vettek részt a VMSZ támogatói a lakossági fórumon, mert ez azt jelenti, hogy sokan ismerték fel annak a jelentőségét, hogy mit jelent a vajdasági magyarság számára a december 17-i választás.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az anyaország hozzáállása a határon túli magyar közösségekhez az évek, évtizedek során többször változott. Mint mondta, a kommunizmus ideje alatt a hivatalos magyar politika „elhazudta, letagadta” a határon túli magyar közösségeket, 1990 után viszont Antall Józsefnek köszönhetően a kormány „felismerte” az anyaországon kívüli magyarokat is. A másik nagy váltás a miniszter szerint 2010-ben történt, amikor a kormány a kettős állampolgárság megadásával elismerte, hogy a határon túli magyarok is a magyar nemzet részét képezik.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy tavaly a vajdasági magyarok hét választáson vettek részt, így sokan már fáradtnak érezhetik magukat, a vajdasági magyar közösség azonban „ezt nem teheti meg”. Mint mondta, ha nem lenne erős a VMSZ, akkor azt nagyon rövid időn belül megérezné a vajdasági magyar közösség.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke beszédében kiemelte, mindenki örülne annak, ha nem lenne ilyen gyakran előrehozott választás, reményét fejezte ki, hogy a köztársasági elnök korábbi bejelentéséhez híven a következő időszakban nem tartanak többet, és a kormány, illetve a parlament ki tudja tölteni négyéves megbízatási idejét.

Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke szerint a kampánykörút során kiderült, hogy a vajdasági magyarságban megvan a kellő erő ahhoz, hogy jól szerepeljen december 17-én.

(MTI/Kárpátalja)