A családi kapcsolat megállapításáról bírósági úton

2023. december 12., 15:42 , 1183. szám

„A külföldi állampolgárság megszerzéséhez igazolni kell a vezetéknév átszállását nagyapámról anyámra, majd rám. Megállapítható-e a nagyapámmal való rokonságom, ha nincsenek meg a dokumentumok? Nem Ukrajnában élek, hanem külföldön.”

– A családi kapcsolat ténye megállapítható bírósági úton, külön eljárásban, mint jogi jelentőségű tény. E célból kérelmet kell benyújtani a bíróságnak, amelyben fel kell tüntetni: milyen tény megállapítását és milyen célból kéri a polgár; mi az oka, hogy lehetetlenné vált az e tényt igazoló dokumentumok beszerzése vagy pótlása, amit bizonyítékokkal is alá kell támasztani. A kérelemhez csatolni szükséges a nagyapához fűződő családi kapcsolatot igazoló bizonyítékokat.

Bonyolítja a helyzetet, hogy Ukrajna polgári eljárási törvénykönyve («Цивільний процесуальний кодекс України») szerint a kérelmet a kérelmező lakóhelye szerinti bírósághoz kell benyújtani. A külföldön élő ukrán állampolgár jogi jelentőségű tény megállapítása iránti kérelmének elbírálására illetékes ukrajnai bíróságot kérvénye alapján a Legfelsőbb Bíróság jelöli ki. Javasolható, hogy fogadjon ukrajnai ügyvédet, aki eljár az ön nevében, de számítania kell rá, hogy a bíróság előtt a kérelmezőnek személyesen kell megjelennie.

hk