Hagymás virágok ültetése ősszel

2023. december 9., 16:08 , 1188. szám

A tavasszal díszítő hagymás virágok ültetése nem nehéz feladat, elég pár egyszerű szabályt betartani, hogy gyönyörű tulipánok, nárciszok, jácintok díszítsék a kertünket. És persze az őszi ültetési időpontról se feledkezzünk meg! Vagyis ősszel kell elvégezni a megfelelő előkészületeket.

A tulipán az egyik legnépszerűbb virágunk, ráadásul nem is csak a hagymások között számít kedvencnek. De számos egyéb tavasszal díszítő növény szintén nagy népszerűségnek örvend. Ilyen a jácint, a nárcisz, a krókusz, az írisz, a hóvirág, a tőzike, a gyöngyike stb.

Sok minden közös ezekben a növényekben, de elsősorban az, hogy a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szükségük, ezért már a tél előtt el kell ültetni a hagymáikat. Ezt bármikor megtehetjük augusztus végétől egészen az első fagyokat megelőző 1-2 hétig, ami jellemzően október végét jelenti, de akár decemberig is kihúzható az ültetési időszak, ha enyhe az ősz. Addig lehet ültetni, amíg a talaj nem fagy át annyira, hogy ne tudjunk benne ásni.

A virághagymák nagyon sokfélék lehetnek, például a krókuszé egészen kicsi, a jácinté vagy a tulipáné viszont méretes. Utóbbi héja fényes, barna, és könnyen leválik, míg mások rücskösek és világosak. Az egészséges hagymák azonban mind kemények, kerekdeden ívesek. Nincsenek behorpadva, nincs rajtuk látható vagy szagolható penész, nincsenek megfonnyadva. A sérült, beteg hagymákat érdemes kerülni.

Az ültetés lépésről lépésre

Válasszuk ki a hagymák helyét! Ez legyen a kert napos vagy félárnyékos részén. A talaj lehetőség szerint legyen jó vízelvezetésű, laza szerkezetű. A megfelelő mélységbe ültetett hagymák ritkán száradnak ki, azonban a pangó víztől könnyen kirohadhatnak. A folyton nyirkos, saras helyeket nem kedvelik.

Általánosnak mondható szabály, hogy az optimális ültetési mélység a hagyma két-háromszorosa, tehát nem kell, sőt nem is szabad túl mélyre ültetni azokat. Legmélyebbre, kb. 20-25 cm-re a nárciszok kerülnek, 10-15 cm-re ültethetők a jácintok, tulipánok, a legkisebb hagymásokat pedig elég 10 cm-re ültetni, így e szerint járjunk el.

Helyezzük el a hagymákat! Fontos, hogy a csúcsos részük, azaz koronájuk mutasson felfelé, a gyökérkezdeményektől „szőrös” aljuk pedig lefelé. A pangó vízre legérzékenyebb hagymák esetében szórnunk kell 1-2 cm homokot a gödör aljába.

Tervezzük meg az ágyásokat! A hagymás virágok legszebben sűrű csoportokban mutatnak. Ültethetjük sorokba is, de ekkor is érdemes több sort egymás mellé tervezni. A hagymákat rakjuk minél sűrűbben, de azért ne érjenek egymáshoz, hagyjunk 1-2 centiméter ültetési távolságot. Ekkora távolság a nagyobb hagymák között is elegendő.

Az utolsó lépés az ültetőgödör feltöltése jó minőségű virágfölddel, amit finoman be is tömöríthetünk, majd alaposan meg is locsolhatunk, hogy elősegítsük a hagymák mielőbbi meggyökeresedését. Ha jól végeztük a dolgunkat, csupán néhány hónapot kell várnunk, és február–márciustól figyelhetjük, ahogyan a vidám kis virágok előbújnak az első tavaszi napsugarak hatására.

A tulipán ültetése. A tulipán helyéül érdemes laza talajú, napos, világos helyet választani, bár szinte mindenhol megél. Sokkal szebb lesz a tulipán, ha előtte a földjébe trágyát forgatunk. A tulipán akkor mutat a legjobban, ha csoportosan ültetjük. Virágzási ideje után levelei elsárgulnak és elhervadnak, eltávolítani azonban csak akkor szabad, ha már teljesen elbarnultak és elszáradtak.

A nárcisz ültetése. A nárciszt is ősszel érdemes ültetni. Október számára a legideálisabb, mert akkor még meleg a talaj, de a kártevők már kevésbé aktívak. A nárcisz – a tulipánhoz hasonlóan – a napos helyet és a laza, jó vízelvezetésű talajt szereti. Jól mutat a balkonládában és az évelők között is.

A jácint ültetése. A jácint is a strapabíró hagymások közé tartozik. A teljes árnyék kivételével bárhol jól érzi magát. A tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legszebben. A hagymája mérgező, ezért érdemes kerti kesztyűben ültetni.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza