Sztefanisina: A magyar kisebbségnek nincsenek különleges vagy egyedi jogai Ukrajna területén

2023. november 29., 18:53 , 1187. szám

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integráció­ért felelős miniszterelnök-helyettesnek meggyőződése, hogy Magyarország nem fogja tudni önkényesen megvétózni az Ukrajna európai uniós (EU) csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését. Sztefanisina november 24-én, a DW-nek adott exkluzív interjújában beszélt erről.

Az újságírónak arra a kérdésére válaszolva, hogy Magyarország blokkolhatja-e Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megindítását, a kormánytisztviselő kifejtette: „Nyilvánvaló, hogy egy ország vétója vagy blokkolása jogilag lehetetlenné teszi az összes többi tagország számára a döntéshozatalt. De tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy bármilyen vétó, bármelyik ország részéről az Európai Unió vétója lesz, és biztos vagyok benne, hogy létezik konszenzus minden napirenden lévő döntést illetően. És az EU nem fogja megengedni, hogy a jövőjét elodázzák.”

Sztefanisina ezzel összefüggésben ugyancsak kifejtette az ukrán kormány álláspontját az ukrajnai magyar kisebbség kérdésében, amelyre Budapest folyamatosan felhívja a figyelmet. Kiemelte, hogy a magyar kisebbségnek nincsenek különleges vagy egyedi jogai Ukrajna területén. „Ugyanúgy él és él együtt, mint a többi kisebbség – a román, bolgár, görög” – magyarázta az ukrán illetékes.

 (hk/dw.com/eurointegration.com.ua)