Szüreti hagyományőrző délután Csetfalván

2023. október 31., 10:34 , 1183. szám

A csetfalvai Móricz Zsigmond Kulturális Központban szüreti hagyományőrző délutánt tartottak. A program által a szervezők szerették volna, hogy az országban uralkodó nehéz körülmények ellenére a helyi közösségnek lehetősége legyen a találkozásra, hagyományainak megélésére a fiatalabb generációk által. Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnöke beszédében megjegyezte: „Ha megtartjuk hagyományainkat, azok megtartanak minket.”

Vasárnap a délutáni órákban az egybegyűltek a Kovács István néptáncoktató által vezetett néptáncegyüttes sokrétű folklórműsorát tekinthették meg a helyi kulturális központban, melyet versek, népdalok színesítettek. Az együttes műsorában többek között hajdúsági, mezőföldi, szatmári táncokat mutatott be.

Az esemény kezdetén Tar Attila, a KMKSZ Csetfalvai Alapszervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte: örül az ember szíve, amikor látja a szép, sugárzó arcú kisgyermekeket, a jövő nemzedékét. Mint mondta: sajnos a háborús helyzetből adódóan megfogyatkoztak a gyermekek a településen. Azonban a KMKSZ számára fontos, hogy megtartsa közösségeinket, kultúránkat, hagyományainkat. Így, ha kisebb is a közösség, mégis fontos támogatni mindazokat, akik itthon teszik a dolgukat. Megjegyezte, hogy a mostani szüreti ünnepség szerény körülmények között zajlik, hiszen az országban kialakult helyzet nem teszi lehetővé az ünneplést. De lehetőség van az együttlétre, és arra, hogy a fiatalok bemutassák mindazt, amivel készültek. Az alapszervezeti elnök köszönetét fejezte ki a KMKSZ-nek, akinek a támogatásával sikerült megrendezni a programot.

Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke kérdésünkre elmondta: „Az idén ez már a hatodik helyszín szervezetünk támogatásával, ahol a járásban folklórnapokat, -délutánokat tartunk.” A járási elnök szerint, ha megtartjuk hagyományainkat, azok megtartanak minket. Dicséretesnek nevezte, hogy Csetfalván több mint húsz gyermek jár rendszeresen a helyi kultúrházba foglalkozásokra, gyakorlatilag ez mintegy felét teszi ki a helyi iskolás gyerekeknek. Mint mondta: „Fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, ahol a fiatalok és idősebbek is összejöhetnek, és a kultúra által éltethetik őseink hagyományait. Számos szép verset, előadást hallottunk ma. Nemcsak a régi időkben, de napjainkban is az ősz döntötte el, hogy milyen lesz a telünk. Bízunk benne, hogy a dolgok abba az irányba haladnak majd, hogy Ukrajnában is a föld nem lőszerrel lesz terítve, hanem békesség köszönt ránk.”

Az ünnepség hátralévő részében táncház következett, ahol a népviseletbe öltözött fellépők együtt táncoltak szüleikkel, majd tombola zárta a rendezvényt.          

VE