A KRE első püspökének állítottak emléktáblát Munkácson

2023. október 31., 09:27 , 1183. szám

Az idén fennállásának centenáriumát méltató Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) első püspöke a munkácsi születésű Bertók Béla volt. Az egyházkerületet megszervező lelkipásztor születésének százötvenedik évfordulóját méltatva a munkácsi református gyülekezet emléktáblát helyezett el a templom oldalán.

A munkácsi református gyülekezet jelenleg közel 350 fős aktív lélekszámmal rendelkezik. A kicsiny gyülekezetben sokféle szolgálatot végeznek: az énekkar 1777 óta működik, ezen felül van diakóniai szolgálat, amely hetente egyszer élelmiszercsomaggal támogatja a rászorulókat, időseket. A gyülekezeti alkalmaikat ukrán nyelven szinkrontolmácsolják, ezáltal is nyitottá téve az ez iránt érdeklődők számára Isten igéjét.

Gulácsy Dániel, a munkácsi református gyülekezet lelkipásztora az esemény kapcsán elmondta: „Bertók Béla, aki az egyházkerület első püspöke is volt, Munkácsról származott. Ezért is tartottuk fontosnak most ennek az emléktáblának az elkészítését. […] Ez az év a remény éve egyházkerületünkben, ezt próbáljuk az alkalmaink által is tolmácsolni a sok elkeseredett és elszomorodó ember számára. […] Van Isten, és amíg hiszünk, addig van remény; hiszem, hogy ő van és velünk is marad, hiszen ez az üzenet található egyházunk címerében is: »Velünk az Isten.« S a száz évvel ezelőtti idők, amelyek hasonlóan zűrzavaros, nehéz idők voltak, arra figyelmeztetnek minket, hogy a nehézségek közepette is meg lehetett maradni, lehetett építeni, és voltak szolgálatkész emberek, akik készek voltak elvégezni a szolgálatukat. Mindez nekünk is erőt kell adjon, hogy mi is helytálljunk a mai időben.”

Vaczkó László, a munkácsi református gyülekezet gondnoka kérdésünkre elmondta: „Az ilyen megemlékezéseknek mindig üzenete van számunkra. Hitvalló őseink nem egyszerű időszakban éltek. Mindannyian ismerjük Trianon szörnyűségeit, amikor szétesett egy ország, egy nemzet. S ebben a nagyon nehéz időszakban Bertók Béla püspök úr és társai megszervezték az egyházkerületet, aminek most ünnepeljük a századik évfordulóját. A mai nehéz időkben mindez erőt kell adjon számunkra.”

Az emléktáblát a munkácsi gyülekezet, valamint a KRE hozzájárulásával sikerült elkészíteni. Az eseményre az Erdélyből érkező kalotaszegi kispetri gyülekezet tagjai is ellátogattak. Barabás Réka a kispetri református gyülekezet presbitériumának képviseletében elmondta: 2014 óta támogatják a munkácsi református gyülekezet két nehéz sorsú családját. A munkácsi gyülekezet már járt Kispetriben, Kalotaszegen. „Az elmúlt évek során többször sikerült segítséget nyújtani, azonban azt tapasztaltuk, hogy a személyes jelenlétünk nagyon sokat jelentene az itteni embereknek. A mostani utunk is főként erősítő és biztató jellegű, hiszen nem a napi nyomorúság a lényeg, hanem az, hogy az Úr Jézus Krisztusban reménykedünk. Mi abban bízunk, hogy Munkácson is élet lesz, mert az Úristen üdvtervében mindannyian benne vagyunk, és nemcsak száz év lesz, hanem lesz kétszáz és több is” – tolmácsolta a kispetriek üzenetét Barabás Réka.

Az emléktábla-avatás előtt hálaadó istentiszteletet tartottak, majd a templom udvarán ünnepélyesen leleplezték a Bertók Béla püspök úr arcképét megörökítő emléktáblát. A gyülekezet énekkarának szolgálata tette még emelkedettebbé az ünnepséget, melynek végeztével a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit a tábla előtt.   

VE