Felmérés: Az ukránok szerint az országnak inkább parlamenti választásokra van szüksége, nem pedig elnökválasztásra

2023. október 29., 08:43

Az ukránok úgy vélik, hogy az országnak inkább parlamenti választásokra van szüksége, nem pedig elnökválasztásra – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Rejting Szociológiai Csoport a Nemzetközi Republikánus Intézet Elemző és Szociológiai Kutatóközpontja megbízásából végzett 2023. szeptember 9. és 12. között, s amelyet az UNIAN hírügynökség ismertetett. Összesen 2000, 18 éven felüli ukrajnai lakost kérdeztek meg.

A válaszadóknak a következő kérdést tették fel: „Ha nem lenne háború, akkor Ukrajnában folynának a választási előkészületek. Ön szerint e választások közül melyiket kellene megtartani a hadiállapot ellenére is?”.

A válaszok összesítéséből kitűnik, hogy az ukránok 39%-a a parlamenti választásokat nevezte meg, 20%-a az elnökválasztást és 15%-a a helyhatósági választásokat említette. További 19% ellenzett bármilyen választást, 8% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ugyanakkor a túlnyomó többség – 62% – kijelentette, hogy bármilyen választásra csak a háború után kerülhet sor, függetlenül attól, hogy az mennyi ideig tart.

A válaszadók 70%-a azt is megjegyezte, fontos, hogy azok az ukránok is részt vegyenek a választásokon, akik jelenleg külföldön tartózkodnak.

(unian.ua/Kárpátalja)