Változhatnak az emléknapok és a szakmai ünnepek dátumai Ukrajnában

2023. szeptember 18., 09:34 , 1176. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a miniszteri kabinetet, hogy vizsgálja felül és újítsa meg az ukrajnai emléknapok és szakmai ünnepek állami rendszerét – jelentette a TSZN az államfő szeptember 9-i videüzenete nyomán.

Zelenszkij példaként említette, hogy Ukrajnában hosszú évek óta szeptember második szombatján egyszerre ünneplik a testnevelés és sport napját, valamint az ukrán film napját. Az elnök szerint „túl sok” ilyen egybeesés van Ukrajnában a szakmai ünnepek naptárában.

Ezenkívül Ukrajnában esetenként egybeesnek a szakmai ünnepek és az emléknapok. Így jövő év májusában a krími tatár népirtás áldozatainak emléknapja egybeesik a tudomány napjával.

„Nyilvánvaló, hogy sok az elfogadhatatlan jelentéskeveredés. Egyes szakmai közösségek még a szovjet hagyományok szerint ünneplik a napjukat. Néhány rendkívül fontos emléknap és az ukrán eredmények napjai egyáltalán nem szerepelnek hivatalos naptárunkban. Egyes szakmai közösségeknek, amelyeknek a munkája tiszteletet és figyelmet érdemel, például az ukrán történészek közösségének, még nincs szakmai napjuk” – mutatott rá az elnök.

Volodimir Zelenszkij utasította a kormányt és az illetékes állami intézményeket, hogy vizsgálják felül a szakmai ünnepek és emléknapok rendszerét, s „tisztességesen és logikusan” aktualizálják azt.

A TSZN emlékeztet, az Ukrán Ortodox Egyház szeptember 1-jétől átállt az új Julianus-naptárra, szinte minden nagyobb egyházi ünnep időpontja megváltozik.

(ntk/tsn.ua)