Kárpátaljai fiatalok a nagyvilágban – beszélgetés Kobál Annával

2023. szeptember 17., 11:05 , 1176. szám

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezéseként nemrégiben újraindult a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP), melynek célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével. Ahogyan azt illik, Kárpátalját az előző kiírásban is képviselték e nemes ügy érdekében. A munkácsi születésű Kobál Anna mesélt a Kanadában eltöltött 9 hónapjáról.

Hol tájékozódtál erről a remek lehetőségről, és miért döntöttél úgy, hogy belevágsz?

‒ Először Kárpátalján találkoztam a KCSP-vel, ahová mindig jöttek fiatalok, nemcsak a Kőrösi-, hanem a Petőfi-program keretében is. Rendkívül pozitív kezdeményezésként éltem meg azt, hogy a magyar kormány határozottan támogatja a fiatalok külföldre való utaztatását, hogy munkájukkal támogassák és segítsék a határon túl, valamint a diaszpórában élő magyar közösségeket. Szívem csücske a kárpátaljai magyar cserkészet, igyekszünk minél több programot szervezni a gyerekeknek, és pont egy ilyen alkalmon találkoztam olyan ösztöndíjas fiatalokkal, akik segítették a gyerekek közötti munkánkat többek között a cserkésztáborokban is. Ők meséltek erről az ösztöndíjról, és én már akkor eldöntöttem, hogy ha sikerül, akkor egyetemi tanulmányaim közben vagy diplomaszerzés után mindenképp szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. Ennek a kívánságnak két oka is volt: szerettem volna látni az Európán túl elhelyezkedő „nagyvilágot” is, továbbá érdekelt, hogy miként állnám meg a helyem egy, a külföldi magyar diaszpórában munkálkodó fiatalként.

Miért pont Kanada, vagy esetleg valamelyik más állam magyar közössége vonzott?

‒ Elsődleges célpontként Új-Zélandot tűztem ki, ám mivel tavaly a déli féltekén elhelyezkedő lehetséges célpontok csak később kerültek meghirdetésre, így Kanadára esett a választásom. Elsősorban az motivált, hogy minél távolabb utazzak Európától, a festői szépségű táj sem volt elhanyagolható szempont, továbbá kitétel volt egy olyan célállomás, ahol minél nagyobb létszámú, többnyire egy tömbben élő magyarokkal kelljen foglalkoznom. Így kerültem Ontarióba.

Melyik befogadó szervezethez kerültél?

‒ Torontóban a Szent Erzsébet-plébánia, Hamiltonban pedig az Arany János Magyar Iskola szerette volna, hogy magyar nyelvet tanítsak a környéken élő magyar gyerekek számára. A magyar nyelv oktatása mellett bekapcsolódtam a környéken élő magyar cserkészek kis világába, de néptáncot is oktattam, valamint különböző rendezvények megszervezéséből is aktívan kivettem a részem. Igaz, hogy nem vagyok nagy néptáncos, de ez a közel egy év kitűnő lehetőség volt, hisz én is fejlődhettem, továbbá óriási élmény volt a néptánc továbbadása a gyerekeknek. Ezek mellett elvállaltam a magyar iskola könyvtárának a rendszerezését és igazgatását is, amit még a korábbi ösztöndíjas kezdett meg.

Felnőttekkel is foglalkoztál?

‒ A hamiltoni iskolában körülbelül 40 gyereket vettem a szárnyaim alá, Torontóban már más volt a helyzet, ott egy nagyobb magyar közösségbe csöppentem bele: megközelítőleg 100 gyerek várta a magyarnyelv- és néptáncoktatást, valamint a kárpátaljai magyar cserkészet kínálta élményeket. Sajnálatos módon nem volt mindig teljes a létszám, hisz az oktatás szombatonként volt, amikor a szülőknek nem mindig állt módjukban elengedni vagy elhozni a gyerekeket a foglalkozásokra. A tanítás után kezdődött a cserkészprogram, ahol teljes mértékben szabad kezet kaptam a foglalkozások megvalósításának a menetében, amelyben természetesen segítettek az ottani csapatparancsnokok is.

Mesélj az ontariói magyar diaszpóráról. Hogy fogadtak, könnyen be tudtál illeszkedni?

‒ Mindkét helyen úgy éreztem, hogy befogadtak a „kis” családjukba, de Hamilton közelebb állt hozzám, hisz életvitelszerűen ott laktam 9 hónapot, és ami még fontosabb, olyan volt, mint az otthoni, munkácsi közösségünk: kicsit zártabbak voltak, de akit befogadtak, az attól kezdve élete végig közéjük tartozik. Az ott élő magyarok létszámát nem tudnám pontosan megmondani, mert csak a nagyobb rendezvényeken, bálokon gyűlt össze nagyobb tömeg, akár 400 ember is.

Akkor volt feladatod bőven.

‒ Természetesen nem hagytak unatkozni, főleg októberben, hisz Kanada legnépesebb tartománya, Ontario elfogadta azt a törvényt, amely 2022. április 11-én hatályba lépve minden év októberét hivatalos a magyar örökség hónapjává ‒ Hungarian Heritage Month ‒ nyilvánította. Ennek köszönhetően rengeteg programot szerveztünk októberben, de amire talán a legbüszkébbek vagyunk, az egy hagyományos magyar esküvő bemutatása és „eljátszása” volt.

Kanadából visszatérve hogyan gondolsz vissza az ott eltöltött 9 hónapra?

‒ Indulás előtt teljesen másra számítottam, mint amilyen lett végül valójában, hisz úgy gondoltam, hogy laza és könnyű lesz a rám váró majdnem egy év. Úgy képzeltem el a kanadai magyarság helyzetét, mint a kárpátaljaiakét, de mint kiderült, teljesen más: ott néhány területen eléggé szétszórva, nagy távolságokra élnek egymástól a magyarok, míg Kárpátalján többnyire egy tömbben, a határ mentén élünk, leszámítva természetesen az otthoni szórványközösségeket. Továbbá kicsit furcsa volt azt érezni, hogy néhány gyerek a szülők úgymond unszolása miatt jött el a magyar iskolába és az azt követő cserkészfoglalkozásokra, de igyekeztem, hogy ha még valamilyen módon kényszer is néhány fiatalnak, attól még a lehető legjobban érezzék magukat. Nagy részük csak szombatonként találkozott egymással, nem jártak egy iskolába a hétköznapokon, így ez is teljesen más, mint Kárpátalján.

Összességében nagyon örülök, hogy éltem ezzel a lehetőséggel. Rengeteg olyan dolgot kaptam az ontariói magyar diaszpóraközösségtől, amit szerintem sehol máshol a világon nem élhettem volna át. Családias légkörbe kerültem, tárt karokkal vártak, befogadtak, mindenben segítettek és támogattak. Csodálatos volt érezni azt a bizalmat, a programszervezésben kapott szabad kezet, amelyek nélkül nem lett volna annyira emlékezetes az ott eltöltött idő. Ezeknek köszönhetően rendkívül sokat fejlődtem és formálódtam.

Mit üzensz azoknak, akik gondolkodnak az ösztöndíjra való jelentkezésen?

‒ Mindenképp éljenek a lehetőséggel, álljanak pozitívan hozzá, és úgy éljék majd meg ezt a lehetőséget, mintha a saját közösségükért tennék mindazt, amik ott várnak rájuk: ne csak ösztöndíjas munka legyen, hanem legyenek az őket befogadó magyar közösség teljes jogú tagjai, hisz arról szól a program, hogy az egész világon segítsük és támogassuk az anyaországon kívül élő honfitársainkat. Bátorság, ne féljetek, menjetek!

Simon Dávid