NBU-elnök: Továbbra is a nemzetközi segítség jelenti a költségvetés emisszió nélküli finanszírozásának fő biztosítékát

2023. szeptember 15., 15:15

A jelentős hivatalos finanszírozásnak köszönhetően Ukrajna nemzetközi tartalékainak szintje folyamatosan magas. Ugyanakkor a számottevő költségvetési igényekre való tekintettel a további nemzetközi támogatás elengedhetetlen – jelentette ki sajtótájékoztatóján Andrij Pisnij, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke, akit az Ukrinform idéz az NBU honlapja nyomán.

„A hivatalos finanszírozás bevételei lehetővé teszik az NBU számára, hogy ne csak a jelentős piaci devizahiányt kompenzálja, hanem magas szinten tartsa a nemzetközi tartalékokat is. Az augusztusi eredmények szerint ezek meghaladták a 40 milliárd dollárt” – mondta el Pisnij.

Ugyanakkor a háborús viszonyok között továbbra is magasak a költségvetési igények, ezért az NBU emlékeztet, hogy változatlanul szükség van a partnerek támogatására és követelményeik pontos teljesítésére a bővített finanszírozási program (The Extended Fund Facility, EFF) keretében, ami lehetővé teszi, hogy tartózkodjanak a költségvetés emissziós finanszírozásától.

„A saját bevételek és a belső bevonások nem elegendőek a költségvetési kiadások fedezésére, ezért továbbra is a nemzetközi segítség jelenti a költségvetés emisszió nélküli finanszírozásának fő biztosítékát. Erre való tekintettel az IMF-program feltételeinek időben történő és maradéktalan megvalósítása kritikus fontosságú” – hangsúlyozta Pisnij.

A portál emlékeztet, a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott nemzetközi segítség összege meghaladta a 113 milliárd eurót. Idén Ukrajna 42 milliárd dollárnyi nemzetközi segítségre számít, jövőre pedig legalább 37 milliárdra.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)