Lemberg megyében dekommunizálták az „arany” határőrt

2023. szeptember 15., 17:58

Leszerelték a szovjet korszak egyik jelképét, a szovjet határőrt kutyával ábrázoló „aranyozott” szobrot a Lemberg megyei Javorivi járásban, a határőrség egységének területén. Az emlékmű az 1960-as évektől „díszítette” a katonai egységet – emlékeztet a hírről Oleh Radik, a Lemberg Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének tanácsadója nyomán beszámoló TSZN.

A „dekommunizációs” munkacsoporttal kapcsolatban álló tisztviselő elmondása szerint a mosztiszjkai városi közösség területén, ahol a katonai egység található, meglehetősen aktívan folytatódott a Szovjetunió idejéből származó monumentális propagandaobjektumok leszerelése. Mivel azonban maguknak a határőröknek kellett végrehajtaniuk ennek az emlékműnek a leszerelését az egységük területén, Makszim Kozickijnak, a megyei katonai közigazgatás vezetőjének levelet kellett írnia az Állami Határőrszolgálat Nyugati Regionális Osztályának.

„Hangsúlyozzuk, hogy a szovjet hadsereg megszálló hadsereg volt, és minden olyan jelzést, amelyet a katonai egységek területén állítottak fel, mint például a »dicsőség fasorai«, a szovjet határőr emlékművei stb., Ukrajna Az orosz birodalmi politika ukrajnai propagandájának elítéléséről és tilalmáról, valamint a helynevek dekolonizálásáról szóló törvényének megfelelően le kell szerelni” – áll a katonai közigazgatás hivatalos levelében.

Végül az objektum leszerelése szeptember 14-én megtörtént.

(tsn.ua/Kárpátalja)