Blinken az USA támogatásáról biztosította Kijevet

2023. szeptember 14., 14:41 , 1176. szám

Szeptember 6‒7-én kétnapos látogatást tett Ukrajnában Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. Az út az Egyesült Államok támogatásának szilárdságát volt hivatott szemléltetni.

Az amerikai külügyminiszter látogatásának első napján felkereste a berkoveci temetőt, ahol lerótta kegyeletét a háborúban elesett ukrán katonák emléke előtt.

Valamivel később Blinken újságíróknak arról beszélt, hogy Washington előrehaladást lát az ukrán ellentámadásban, és az Egyesült Államok gondoskodni fog arról, hogy Kijev megkapja a szükséges segítséget most és hosszú távon is.

„Elsősorban azért vagyok itt, hogy demonstráljam Ukrajnának nyújtott támogatásunk szilárdságát. Jó haladást tapasztaltunk az ellentámadásban. Gondoskodni akarunk arról, hogy Ukrajnának ne csak a sikeres ellentámadáshoz legyen meg mindene, amire szüksége van, hanem hosszú távon is jó eszközökkel, erős védelmi képességekkel rendelkezzen a féken tartáshoz, hogy az agresszió ne ismétlődhessen meg” – idézi Blinkent a Jevropejszka Pravda.

Az amerikai külügyminiszter találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az Elnöki Hivatal weboldalának tájékoztatása szerint az államfő hangsúlyozta, hogy Anthony Blinken immár harmadszor látogat Ukrajnába Oroszország teljes körű inváziójának megindulása óta. Volodimir Zelenszkij szerint a látogatás fontos jelzés arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok részéről töretlen országa és polgárainak támogatása az agresszor elleni küzdelemben.

„Ez súlyos kihívás, nehéz időszak társadalmunk számára, és nagyra értékelem az amerikai partnerek látogatásait. Nagyon hálás vagyok önnek, Biden elnöknek és az egész amerikai népnek Ukrajna támogatásáért” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán államfő részletesen tájékoztatta tárgyalópartnerét a fronton kialakult helyzetről, valamint az ukrán védők sürgős védelmi szükségleteiről, többek között a nagy hatótávolságú fegyverek, tüzérség és páncélozott járművek terén. Ebben az összefüggésben külön hangsúlyt kapott az USA vezető szerepe az átfogó katonai, pénzügyi és humanitárius támogatásban.

Tekintettel a folytatódó oroszországi rakétaterrorra a felek kiemelték az ukrán légvédelmi képességek megerősítésének szükségességét, hiszen a gazdaság fejlődésének és az ukrán életek megőrzésének kulcsa a megbízható légi pajzs kialakítása.

Az államfő megerősítette az amerikai félnek szóló meghívást az idén őszre tervezett Defense Industries Forumra.

„Rendkívül hálás vagyok, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be a védelmi kérdésekben, és konszolidált nemzetközi támogatást nyújt a szükséges fegyverek biztosításához. Az ukrán nép, a fegyveres erők tökéletesen tisztában vannak ezzel, és őszintén hálásak érte” – jelentette ki.

Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajna számára fontos az Egyesült Államok segítsége az energiaszektorban, különös tekintettel a közelgő téli időszakra.

A találkozó során a felek részletesen megvitatták az ukrán Békeformula megvalósításának további lépéseit.

Az elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államoknak a G7 csoport Ukrajnát támogató nyilatkozatának elfogadásában játszott szerepéért. Méltatta, hogy a nyilatkozat nyomán megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államokkal a vonatkozó kétoldalú megállapodás tervezetének előkészítéséről.

Anthony Blinken a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Washington több mint egymilliárd dollárt különít el Ukrajna megsegítésére – írta az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Továbbra is kitartunk Ukrajna mellett, és ma több mint 1 milliárd dollár összértékű új segélyt jelentünk be a közös erőfeszítések részeként” – jelezte az amerikai külügyminiszter.

Elmondása szerint ez a támogatás 665,5 millió dollárnyi újabb katonai és polgári biztonsági támogatást tartalmaz.

„Összességében az orosz agresszió kezdete óta több mint 43 milliárd dollárt különítettünk el a biztonság területén nyújtott segítségre” – emlékeztetett Blinken.

Az amerikai tárcavezető jelezte, a segély 175 millió dollárt tartalmaz „Ukrajna légvédelmének jelentős támogatására, amelyre sürgős szükség van”.

Közölte azt is, további 100 millió dollárt különítenek el Ukrajna hosszú távú katonai szükségleteire, 300 millió dollárt pedig a rendfenntartó szervek azon erőfeszítéseinek támogatására, amelyek a felszabadult területeken a közrend helyreállítására és fenntartására irányulnak.

Bejelentette: a támogatás keretében az Egyesült Államok először utal át Ukrajnának a szankcionált orosz oligarcháktól elkobzott pénzeszközöket.

„Útnak indítjuk az aknabiztos és páncélozott járműveink első tételét az ukrán határőröknek és rendőröknek, akik közül néhánnyal holnap találkozhatok. És kritikus fontosságú támogatást nyújtunk az aknamentesítésben, hogy segítsünk az orosz aknák, fel nem robbant lőszerek stb. hatástalanításában” – közölte.

„A ma bejelentett új biztonsági finanszírozást az amerikai Abrams harckocsik idén őszi megérkezése és az ukrán F–16-os pilóták Egyesült Államokban történő, az Európában már folyamatban lévő képzést kiegészítő felkészítése egészíti ki” – hívta fel a figyelmet a vendég.

Korábban az Egyesült Államok egy újabb Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot is bejelentett, amelyben egyebek mellett szegényített urán tartalmú lőszert is átadnak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az amerikai kollégájával folytatott tárgyalás után közölte, felvetődött a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítása Ukrajnának.

Az ukrán külügyminisztérium vezetője örömének adott hangot, hogy „ez a lehetőség nyitva marad”.

„Arra számítunk, hogy az (amerikai – a szerk.) adminisztráción belüli megbeszélések pozitív döntéshez fognak elvezetni” – tette hozzá Kuleba.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter ukrajnai tartózkodásának második napján felkereste az ukrán határőrök állásait, ahol megtekintette egyebek mellett az Egyesült Államok által biztosított drónokat és a megerősített aknák elleni védelemmel ellátott gépkocsikat.

(ntk/president.gov.ua/eurointegration.com.ua/interfax.com.ua)