Megkezdték a tanévet az Egán Ede Szakképzési Centrum diákjai

2023. szeptember 12., 15:29 , 1176. szám

A tiszapéterfalvai református templom adott otthont a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum péterfalvai, beregszászi és nagydobronyi központjainak közös tanévnyitó ünnepségére. Az idei tanévben 148 elsős diák kezdi meg az oktatást a három képzési központban.

Az esemény Kárpátalja történelmi zászlóinak bevonulásával és a főiskola himnuszának eléneklésével vette kezdetét. Ezt követően Kobrin Mihály helyi református lelkész hirdette Isten igéjét.

Az ünnepségen a diákokat köszöntve Csirpák Zoltán, az Egán Ede Szakképzési Centrum újonnan kinevezett igazgatója kiemelte: a szakképző centrum a magyar kormány támogatásával öt évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy minél több tanulni vágyó számára korszerű európai tudást biztosítsanak, s ezáltal a fiatalok piacképes szakmához juthassanak. Mint mondta: az intézményben és a magyarországi társintézményekben olyan keresett szakmákat tanulhatnak a diákok, mint fodrász, szakács, autószerelő, divatszabó, fakitermelő, sportedző, sportszervező, elektronikai műszerész, erdőművelő, elektronikai technikus, villanyszerelő, rehabilitációs terapeuta, általános ápoló, mezőgazdasági gépésztechnikus stb. „Az itt megszerzett diplomákkal és tudással az Európai Unió bármely tagállamában helyt tudnak majd állni, ha van kellő erejük és kitartásuk” – fogalmazott az igazgató.

Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében hangsúlyozta: „Nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek, míg az ostobák falakat emelnek.” Hozzátette: a Rákóczi-főiskolával együtt hidat kezdtek építeni, s ennek eredményeként az elmúlt évek során közel 400 végzős szerezhetett szakmát és diplomát. A jelenlegi körülményeket konstatálva megjegyezte: „most különleges képzési forma zajlik, így fiaink biztonsága érdekében otthonuk leszünk a képzési idő vagy a háború befejezéséig”.

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke beszédében kiemelte: örömteli, hogy az Egán Ede Szakképzési Centrum képzési központjai a szülőföldön való megmaradásra és boldogulásra helyezték a fő hangsúlyt. Reményét fejezte ki, hogy a helyi és magyarországi partnerintézményekben olyan szakembereket képzenek, akik méltán megállják a helyüket az Európai Unió tagállamaiban is, amelynek Ukrajna is remélhetőleg mihamarabb tagja lesz.

Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszöntve a fiatalokat leszögezte: aki ma szakmát tanul, az saját jövőjét alapozza meg. Mint mondta: nagyon fontos, hogy megtalálják a hivatásukat, ami által megtalálhatják majd helyüket is az életben.

„Minden álmuk valóra válhat, ha elég bátrak, hogy a nyomába eredjenek” – hangsúlyozta Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, aki felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy ha örömüket lelik a választott szakmában, akkor az nem kemény munka lesz majd, hanem a siker forrása.

Az esemény zárásaként a Kárpátaljai Magyar Líceum növendékei Koncz Zsuzsa Szabadnak születtél című dalát énekelték el, majd a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték az új tanévre.

ve